Luppo: Jari Kan­gas­nie­mi sai pe­don­tap­pa­jia kiik­kiin jopa ken­gän­nu­me­ros­ta

Tähtijuttu: Ro­va­nie­me­läi­nen Juha Salla löysi piir­tä­mi­ses­tä apua ma­sen­nuk­seen­sa

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Reak­to­ri­ra­ken­nus eris­tet­tiin Ol­ki­luo­don ydin­voi­ma­las­sa en­sim­mäis­tä kertaa koskaan – myös vi­ran­omai­set rea­goi­vat poik­keuk­sel­li­ses­ti

Kakkosyksikössä kohonnut säteilytaso johtui todennäköisesti vuodosta reaktoriveden puhdistusjärjestelmässä. Laitoksen työntekijät tai ulkopuoliset eivät olleet vaarassa.

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikkö (oikealla) ajettiin torstaina pikasulkuun. Erityisen poikkeuksellista oli reaktorirakennuksen eristäminen kohonneiden säteilytasojen vuoksi. Ihmisille tai luonnolle ei Stukin mukaan kuitenkaan ole aiheutunut millään tavalla merkittävää säteilyaltistusta.
Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikkö (oikealla) ajettiin torstaina pikasulkuun. Erityisen poikkeuksellista oli reaktorirakennuksen eristäminen kohonneiden säteilytasojen vuoksi. Ihmisille tai luonnolle ei Stukin mukaan kuitenkaan ole aiheutunut millään tavalla merkittävää säteilyaltistusta.
Kuva: Kimmo Penttinen

Olkiluodon ydinvoimalassa tarvittiin torstaina erittäin poikkeuksellisia varotoimia.

Kakkosyksikön reaktorirakennuksessa havaittu säteilytason nousu johti laitoksen pikasulkuun ja reaktorin suojarakennuksen täyteen eristämiseen. Jälkimmäistä ei ole tapahtunut Olkiluodon ydinvoimalan historiassa koskaan aiemmin.

– Kyse on suomalaisittain poikkeuksellisesta ydinlaitostapahtumasta. Se käynnistyi, kun laitoksen sisällä olevat säteilymittausasemat reagoivat kohonneisiin säteilytasoihin, kertoi Säteilyturvakeskuksen (Stuk) pääjohtaja Petteri Tiippana tiedotustilaisuudessa.

– Kaikki järjestelmät toimivat suunnitellusti ja laitos meni pysäytettyyn tilaan, lisäsi Teollisuuden Voiman toimitusjohtaja Jarmo Tanhua.

Tapahtuma sattui puolenpäivän jälkeen, ja tilanne on Tiippanan mukaan stabiili. Ihmisiä ei ole ollut vaarassa laitoksen sisällä eikä sen ulkopuolella.

– Mitään uhkakuvaa tilanteen pahenemiseen ei nähdä, hän sanoi.

Syynä ehkä vuoto reaktoriveden puhdistusjärjestelmässä

Tapahtuman syystä ei ole vielä varmuutta, mutta epäilykset kohdistuvat reaktoriveden puhdistusjärjestelmään.

– Näyttää siltä, että kyse olisi puhdistusjärjestelmän suodattimesta, joka olisi mennyt rikki ja siinä olevat radioaktiiviset hiukkaset olisivat päässeet reaktoriin, Tanhua selvitti.

Säteilytaso nousi piikkimäisesti, mihin turvallisuusjärjestelmät reagoivat.

– Säteilypiikki oli alueella, jossa on normaalistikin varsin korkea säteilytaso. Noin kolmin-nelinkertainen nousu normaaliin verrattuna voi aiheuttaa turvallisuusjärjestelmien laukaisun, kertoi apulaisjohtaja Tomi Routamo Stukista.

Juuri normaalitilanteessakin korkean säteilypitoisuuden vuoksi kyseisissä tiloissa ei työskennellä, eikä paikalla tapahtuma-aikaan ollut ihmisiä.

Kohonneita säteilypitoisuuksia ei ole enää havaittu.

Viranomaisilla täysvalmius

Tilanteen poikkeuksellisuuden vuoksi myös viranomaiset reagoivat harvinaisen voimakkaasti. Stukilla on tällä hetkellä täysvalmius, ja 70-80 säteilyviranomaisen edustajaa seuraa tilannetta.

– Täysvalmius käynnistyy, kun laitoksen sisällä havaitaan kohonneita säteilytasoja, Tiippana selittää.

Myös sosiaali- ja terveysministeriö on täysvalmiudessa. Lounais-Suomen aluehallinto on perustanut johtokeskuksen, samoin Satakunnan sairaanhoitopiiri.

– Viranomaisten yhteistyö on käynnistetty suunnitelmien mukaisesti, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (sd.)

Viive viestinnässä oli liian pitkä

Stuk informoi tapahtumasta lehdistöä ja yleisöä vasta yli tunnin kuluttua tapahtuman jälkeen. Pääjohtaja Tiippana myönsi, että viive oli liian pitkä.

Vastaavantyyppisiä tilanteita on harjoiteltu valmiusharjoituksissa moneen otteeseen, mutta nyt viivettä aiheutti muun muassa koronaepidemia ja sen aiheuttamat etäjärjestelyt.

– Koronatilanteessa (viestintä) kesti normaalia kauemmin. Otamme tästä varmasti opiksi ja pyrimme nopeampaan tiedonvälittämiseen, hän sanoi.

Stukilla ja TVO:lla oli yhteinen harjoitus sattumalta eilen keskiviikkona, ja siinäkin monet osallistujat olivat mukana koronaolosuhteissa.

– Uskoakseni pääsimme hyödyntämään eilen saatua oppia. Käymme tapahtuman läpi huolellisesti, mutta vielä on liian aikaista arvioida, mitä pitää parantaa, Tiippana sanoi viitaten koko viranomaisreagointiin.

Turvallisuusmerkitys arvioidaan perusteellisesti

Tällä hetkellä Olkiluoto 2 ei käy, eikä tarvetta suojaustoimille Stukin mukaan ole.

– Laitosalueellakin työnteko jatkuu normaalisti, Tiippana kertoi.

Tieto poikkeuksellisesta tapahtumasta saavutti kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n kello 13.56. Järjestö kertoi asiasta kello 16 jälkeen omalla, kansainvälisellä lehdistötiedotteellaan.

Tapahtuman selvittäminen jatkuu, ja aikanaan arvioidaan sen turvallisuusmerkitys niin sanotulla INES-asteikolla.

– Aikanaan varmasti selviää, kuinka merkittäväksi tapahtumaksi tämä laitosten käyttöhistoriassa jää, Tiippana summaa.

Juttua muokattu kello 16.54. Korjattu kellonaika, jolloin tieto tapahtumasta saavutti atomienergiajärjestö IAEA:n.