Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Rauhan puo­les­ta

Monet puolueet näyttävät kilpailevan siitä, mikä niistä edustaa kovimpia arvoja politiikan eri alueilla. Toivottavasti tulevaan eduskuntaan saadaan kansanedustajia, jotka näkevät rauhaa säilyttävän politiikan merkityksen. Eikä rauha tarkoita vain tilannetta, jossa aseet ovat vaienneet. Rauhaa on myös muu turvallisuus, sosiaalinen ja taloudellinen tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja ympäristönsuojelu.

Tuntuu, että sodan ja ydinsodan uhkaan suhtaudutaan liian kevytmielisesti. Suuri osa kansanedustajaehdokkaista ei ilmeisesti vastusta ydinaseiden sijoittamista Suomeen. Vain taivas tuntuu olevan kattona sotilasmenoille. Pitäisi muistaa, että sotilaalliseen varustautumiseen käytetyt varat ovat poissa tasa-arvoisen, yhteiseen hyvinvointiin perustuvan yhteiskunnan ylläpidosta.

Suomi on maa lännen ja idän keskellä. Suomalaisilla on kovia kokemuksia ja suuria menetyksiä sodista kautta vuosisatojen. Rauhalliset jaksot ovat tuoneet ja luoneet hyvinvointia ja menestystä maahamme. Meillä jos kenellä luulisi olevan syytä puolustaa rauhaa.

On erilaisia käsityksiä siitä, miten tästä päästään eteenpäin kohti rauhaa. Kai on niin, että sodat eivät lopu sotimalla. Rauha edellyttää diplomatiaa ja neuvotteluja. Toivotaan, että järjen ääni voittaa, vastakkainasettelu ja vihamielisyys väistyy ja rauha voittaa.

(sit.)