Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Rajusti vil­kas­tu­nut Hel­sin­ki-Van­taa kahmii ra­ja­var­ti­jat itä­ra­jal­ta – "Val­von­ta itä­ra­jal­la ei ole en­nal­laan"

Suomen itärajan valvonnassa otettiin tietoinen riski, kun rajavartijoita siirrettiin kesäksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Rajavartiolaitoksesta myönnetään, että itärajan valvonnassa on ollut nyt vähemmän silmiä ja käsipareja. Erityisesti jalkapartiointia on vähennetty.

Suomen itärajan valvonnassa otettiin tietoinen riski, kun 30 rajavartijaa siirrettiin kesän ajaksi itärajalta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

– Valvonta itärajalla ei tietenkään ole ennallaan, kun sieltä on raavittu useampia ihmisiä pois. Lähtijöiden tilalle ei ole palkattu ketään, eli rajoilla on vähemmän silmiä ja käsipareja, Rajavartiolaitoksen suunnittelu- ja talousyksikön päällikkö Jaakko Hamunen myöntää Lännen Medialle.

Rajavartiolaitos on paikannut kesän aikana Helsinki-Vantaan akuuttia henkilöstöpulaa siirtämällä sinne kaikkiaan 40 rajavartijaa muualta. 30 on siirretty itärajan valvonnasta.

Hamusen mukaan itärajalla on vähennetty ennen kaikkea jalkapartiointia. Hän kuitenkin vakuuttaa, että tärkeimmät raja-alueet pidetään tiukassa valvonnassa.

– Helpotusta on tuonut se, että matkustajaliikenne itärajalla ei ole lisääntynyt tänä vuonna edelliseen vuoteen verrattuna.

"Valvontatyö itärajalla ei ole turhaa"

Hamunen vakuuttaa, että valvontatyötä itärajalla ei nähdä turhana, vaikka työntekijöitä siirretäänkin Helsinki-Vantaalle.

– Vuodesta 2014 lähtien itärajalla on lisätty jonkin verran siirrettävää teknistä valvontaa. Paikallisesti katsotaan aina riskialueet.

Lisäksi vuodesta 2015 lähtien tämän vuoden loppuun saakka Rajavartiolaitos siirtää omin toimin 80 rajavartijan työpanoksen rajanylityspaikoilta maastorajojen valvontaan. Maastorajoille siirtyy työntekijöitä pitkin itärajaa.

– Lisärahaa on 55 uuden rajavartijan palkkaamiseksi nimenomaan itärajalle. Koulutus on jo käynnissä. Tästä porukasta saamme vuoden lopussa lisää väkeä itärajalle joko maastorajoille tai rajatarkastustehtäviin.

Onko kesällä pitänyt henkeä pidätellä selviytymisen vuoksi?

– Ei tällaista pidä pelätä. Siirto päätettiin tehdä, koska työpaine Helsinki-Vantaalla on kova. Rajavartijan selkänahkaa on kyllä kaikkialla venytetty.

Tällä hetkellä 40 rajavartijan komennukset Helsinki-Vantaalla jatkuvat, mutta tekijät siirtyvät pikkuhiljaa takaisin muualle.

Helsinki-Vantaa saa yli sata uutta rajavartijaa

Helsinki-Vantaalla liikenne on lisääntynyt nopeasti, ja siihen Rajavartiolaitos joutuu nyt vastaamaan.

Jaakko Hamusen mukaan liikenne on kasvanut tänä vuonna jo yli 20 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Tämä johtuu esimerkiksi Aasian liikenteen kasvusta.

Rajatarkastus tehdään Schengen-alueen sisälle saapuvalle matkustajalle. Hamusen mukaan iso kysymys on, ennättävätkö kauempaa tulevat matkustajat sisäisille jatkolennoille.

– Erityisesti jatkolentoihin tarvitaan rajan työntekijöitä.

Rajavartiolaitos saa ensi vuonna 1,8 miljoonaa euroa lisärahaa valtion budjetista, jotta se voi vastata ennakoitua nopeammin kasvaneeseen lentoliikenteeseen.

Summalla palkataan 20 uutta rajavartijaa ja koulutetaan 50 uutta rajavartijaa Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Koulutus alkaa ensi vuonna. Jo aikaisemmin valtio antoi liikennemäärän kasvun vuoksi lisärahaa 45 rajavartijan palkkaamiseksi.

– Kahden seuraavan vuoden aikana Helsinki-Vantaalle tulee yli sata uutta rajavartijaa. Lisäyksiä alkaa tulla jo tämän vuoden lopussa, Hamunen kertoo.

Tällä hetkellä lentoasemalla työskentelee noin 200 rajavartijaa. Lisäyksen jälkeen työntekijöitä on jo yli 300.

Rikostorjuntayksikkö tutkii eniten laitonta maahantuloa

Joka viikko Helsinki-Vantaalla paljastuu rikoksia, joita rajavartiolaitos selvittää. Rajan rikostorjuntayksikkö tutkii eniten laittoman maahantulon järjestämistä ja sen törkeää tekomuotoa.

Lentoasemalla toimii kaksi Rajavartiolaitoksen yksikköä. Helsingin rajatarkastusosasto partioi virkapuvuissa ja vastaa rajatarkastusten suorittamisesta eli esimerkiksi passintarkastuksista. Rikostorjuntayksikkö tekee esitutkintaa.

– Uudet rajavartijat helpottavat liikennemäärien kasvavaa painetta. Rikostorjuntayksikköön tämä heijastuu siten, että kun lisääntyvien resurssien myötä rajatarkastusten laatu kasvaa, niin rikoksia paljastuu enemmän, rikostorjuntayksikön varapäällikkö Jan Sundell toteaa.

Yksikössä on 40 henkilöä, eikä siihen ole tulossa nyt lisäystä.

Uusi laiton maahantulotapaus käytännössä joka viikko

Tänä vuonna elokuun loppuun saakka rikostorjuntayksikkö on tutkinut 26:ta laittoman maahantulon järjestämistä ja kymmentä törkeää maahantulon järjestämistä.

Se tarkoittaa, että käytännössä yksikkö on saanut joka viikko käsittelyynsä uuden laittoman maahantulotapauksen, joista suurin osa Helsinki-Vantaalla.

Elokuun lopulla lentoasemalla sattui tyypillinen tapaus: Rajatarkastuksessa jäi kiinni Ruotsin kansalainen kahden alaikäisen pojan kanssa.

– Epäilemme, että ruotsalainen on yrittänyt järjestää toisille henkilöille kuuluvilla Tanskan passeilla kaksi poikaa Suomeen. Tanskan passit ovat aidot, mutta ne kuuluvat toisille henkilöille eli eivät ole näiden poikien passit, tutkinnanjohtaja Juho Sillanpää kertoo.

Pojat ovat kolmannen maan kansalaisia, eli eivät Suomen eivätkä EU:n kansalaisia. Rikoksesta epäilty ruotsalainen on vangittuna ja pojat yhä Suomessa. Jutun esitutkinta on kesken.