Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Raju nok­ka­ko­la­ri Suo­mus­sal­mel­la, peräti kah­dek­sal­le hen­ki­löl­le pahoja vammoja – Kainuun kes­kus­sai­raa­la oli suur­on­net­to­muus­ti­las­sa

Kaksi henkilöautoa törmäsi toisiinsa maanantaina aamupäivällä Suomussalmella. Nokkakolari tapahtui tiellä 5.

Molemmissa autoissa oli pelastuslaitoksen mukaan neljä matkustajaa, yhteensä siis kahdeksan henkilöä. Kaikki loukkaantuivat. Kainuun sotelta ja pelastuslaitokselta saatujen tietojen mukaan jokaisella vaikuttaisi olevan varsin pahoja vammoja.

Kai­nuun kes­kus­sai­raa­la (KAKS) nosti onnettomuuden vuoksi val­miut­taan suu­ron­net­to­muus­ti­laan.

Kainuun Soten terveysjohtaja Olli-Pekka Koukkari kertoo, että yhden Kajaaniin tuodun potilaan vammat olivat hengenvaarallisia. Hänet toimitettiin leikkaushoitoon nopeasti sairaalan tulon jälkeen.

Koukkarin mukaan on todennäköistä, että viisi muutakin henkilöä saivat vammoja, jotka vaativat kirurgista hoitoa.

– Onnettomuudessa on ollut osallisena eri-ikäisiä henkilöitä, noin 15–50 vuotiaita. Vastaavissa kolaritilanteissa on usein kyse suurienergisistä vammoista, jotka ovat tyypillisesti pää-, raaja- tai rintakehävammoja sekä eriasteisia murtumia, Koukkari sanoo.

Kuusi potilasta on hoidettavana Kajaanissa ja kaksi Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Kajaanissa hoidettavista potilaista kaksi valmistaudutaan siirtämään jatkohoitoon Kuopioon ja yksi Ouluun.

– Tällä hetkellä kolme henkilöä on KAKS:ssa teho-osastolla, mutta potilailla ei ole välitöntä hengenvaaraa.

Ouluun toimitetuista henkilöistä ainakin toisella epäillään vammaa, jollaisia ei hoideta Kajaanissa. Henkilö vietiin Ouluun ilmateitse.

Kajaanin keskussairaala on toiminut reilun vuoden päivän uudessa sairaalassa. Sinä aikana suuronnettomuustilavalmiutta ei ole tarvittu. Käytännössä suuronnettomuustilassa kyse on siitä, että niin sanottu etulinja sairaalassa resurssoidaan vahvemmin kuin normaalisti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi leikkaussalia ja teho-osastoa.

– Tietyt toiminnot väistävät. Jos potilasmäärä edellyttää, kutsutaan lisävoimia töihin, Koukkari kertoo.

Suuronnettomuustilalla pyritään varmistamaan se, että useita vakavasti samaan aikaan loukkaantuneita henkilöitä pystytään ottamaan vastaan ja hoitamaan sairaalassa.

Suuronnettomuustila päättyi kello 14.45.

Onnettomuuspaikalla käynnissä olleiden pelastus- ja raivaustöiden vuoksi tie oli suljettu liikenteeltä kolmatta tuntia. Nyt liikenne on palautunut normaaliksi.

Poliisin mukaan Kuusamosta päin Kajaanin suuntaan kulkeneen henkilöauton kuljettaja lähti todistajien mukaan ohittamaan pitkää autojonoa. Henkilöauton kuljettaja ei ehtinyt palata omalle ajokaistalleen, vaan törmäsi vastaan tulleen miehen kuljettaman henkilöauton keulaan.

Ohittaneen auton kuljettaja oli hieman alle 50-vuotias ja toisesta suunnasta tulleen auton kuljettaja hieman alle 30-vuotias.

Tapahtumapaikka oli liikennetiedotteen mukaan Pesiönlahden ja Alajärven välillä.

Hälytys onnettomuudesta tuli hieman ennen kello 10:tä.

Paikan ohi hieman aiemmin aamulla ajanut henkilö kertoo, että tiellä oli huono ajokeli. Poliisin mukaan tiellä oli tapahtuma-aikaan sohjoa. Alkoholilla ei epäillä olleen osuutta onnettomuuteen.

Kohteeseen hälytettiin kolme pelastuslaitoksen yksikköä, kolme poliisipartiota ja 11 ensihoidon yksikköä.

Päivitetty kello 12.40: lisätty tieto loukkaantuneista. Korjattu, että autoissa oli kahdeksan henkilöä yhteensä, ei yhdeksän. Päivitetty kello 13.53: Lisätty Koukkarin haastattelu. Päivitetty kello 14.06: Päivitetty poliisin tietoja juttuun. Päivitetty kello 15.15: lisätty Kainuun soten kertomia tuoreita tietoja.