pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Pääkirjoitus

Ra­joi­tus­ten kanssa on vain tultava toimeen

-

Me tavalliset sukankuluttajat emme tienneet koronaviruksesta vielä viime helmikuussa mitään. Euroopassa esiin tulleiden tautitapausten myötä virus tuli lähemmäksi ja lähemmäksi arkipäiväämme.

Aika harva meistä käytti vielä keväällä kasvomaskia. Normaali kättelykin kuului asiaan.

Alkukesällä näytti, että Suomi ja suomalaiset säilyvät korona-aallosta suhteellisen kuivin jaloin. Kesällä alettiin puhua mahdollisesta toisesta aallosta, ja iskihän se myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueelle.

Kemissä ja Torniossa ovat voimakkaat rajoitustoimet päällä. Harrastuspaikkoja on laitettu kiinni ja kokoontumisia on rajoitettu. Matkustamista kannattaa välttää ja joulukin olisi hyvä viettää perheen parissa.

Rajoitustoimet kannattaa ottaa tosissaan. Infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen arvioi, että koronahuippu tulee Suomessa vastaan sitten, kun epidemian hallinta pettää. Hallinta voi pettää, jos suuri osa tartunnoista jää havaitsematta. Järvisen mukaan tautihuippu ei ole näkyvissä, eikä tällä hetkellä pysty lainkaan sanomaan, milloin toinen aalto saavuttaa huippunsa.

Saapa nähdä, milloin aletaan puhua koronaviruksen kolmannesta aallosta. Se aalto juoksee kilpaa koronarokotteen kehittäjien kanssa. Virusta vastaan on kehitteillä yli kaksisataa erilaista rokoteaihiota.

Kaikki rokotteet koronavirusta vastaan ovat vielä tutkimusvaiheessa. Lääkejätti Pfizer ja bioteknologiayhtiö BioNTech ovat saaneet lupaavia tuloksi rokotteen toimivuudesta. Ensimmäisenä turvallisen rokotteen markkinoille tuova yritys saa maallista mammonaa enemmän kuin tarpeeksi. Jos se sattuu olemaan pörssiyritys, niin kurssikäyrä ponnahtaa jyrkästi ylös. Kehittäjä pitää palkita myös muulla tavalla. Nobel-palkinnon osoite lääketieteen alalta on selviö.

Viime maanantaista alkaen Englannissa ja Skotlannissa sallitaan vain korkeintaan kuuden hengen kokoontumiset, joten siihen nähden meitä koskevat rajoitukset ovat kohtuulliset, ainakin vielä. Rajoitukset kannattaa ottaa tosissaan. Turvavälien ja käsihygienian tärkeydestä toitotetaan jatkuvasti. Toivoisin, että kaupassa kävijätkin ottaisivat maskisuosituksen tosissaan. Silmälasien huurtuminen on pieni haitta hyötyihin nähden.

Koronavirus sai ilmeisesti alkunsa Kiinan Wuhanista. Joku sanoo, että se lähti liikkeelle torilta. Osa asiantuntijoista kertoo, että virus on peräisin Wuhanissa sijaitsevasta Kiinan kansallisesta laboratoriosta.

Muuten, Wuhan on yksi Kemin ystävyyskaupungeista. Kaupungit ystävystyivät Kaidin biojalostamon rakennussuunnitelmien myötä. Yhteydet Wuhaniin ovat jääneet vähäisiksi, kun Kaidin tilanne on epävarma.