Pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alue joutuu ha­ke­maan lai­nan­ot­to­val­tuuk­sia val­tiol­ta – se on pe­rus­tel­tu vaa­ti­mus

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ra­joit­ta­ma­ton ka­las­tus­oi­keus kai­kil­le

Suomessa vesistöjen omistus perustuu kiinteistöjen omistukseen, jotka muodostavat osakaskunnan. Lain mukaan osakaskunnalle kuuluu kalavesien hoito eli se, että kalaa on vesitössä tarpeeksi omistajien käyttöön.

Kaupallisten kalastajien (ammattikalastajat) ongelma on, että he eivät useinkaan omista kalavesiä, mutta pyrkivät hyödyntämään vesistöjä taloudellisen edun saavuutamiseen. Dilema on siinä, että omistajilta vaaditaan kalavesien hoitoa, jotta hän voisi harjoittaa ammattiaan.

Miksi kalavesien omistajien pitäisi kunnostaa kalavedet jonkun ulkopuolisen etujen mukaiseksi, jos omistajille riittää nykyinen vesistössä oleva kalakanta ja määrä? Suomessahan on maan ja kiinteistöjen omistus suojattu perustuslailla.

Pohjois-Suomessa suurin vesistöjen omistaja on valtio, joka isännän äänellä tekee omat päätökset kuuntelematta juuri osakaskuntien esityksiä. Enemmänkin valtion vesistöjä on viimeiset vuodet kehitetty vapaa-ajankalastajien ja kaupallisten kalastajien tarpeista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.