Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Ra­ja­var­tio­lai­tos: Saksan li­puil­la va­rus­te­tun su­kel­lus­aluk­sen epäil­lään rik­ko­neen Es­to­nian hau­ta­rau­haa – Saksan vi­ran­omai­sia in­for­moi­tu

Saksan lipun alla purjehtiva sukellustukialus Fritz Reuter saapui tiistaina 23. syyskuuta iltapäivällä Estonian hylylle. Rajavartiolaitoksen saaman ennakkotiedon mukaan aluksen henkilöstön oli tarkoitus sukeltaa alueella.

Rajavartiolaitoksen vartiolaiva otti yhteyttä Fritz Reuteriin informoiden sen henkilöstöä muun muassa hautarauhasta ja kehotti olemaan sukeltamatta tai muuten loukkaamatta hautarauhaa.

Kehotuksesta huolimatta Fritz Reuterilta laskettiin mereen todennäköinen sukellusrobotti, joka nostettiin ylös myöhään illalla. Tapahtumien perusteella voidaan epäillä, että Estonian hautarauhaa on rikottu.

Estonian hylky on kansainvälisellä merialueella, mutta Suomen talousvyöhykkeellä.  Länsi-Suomen merivartiosto valvoo hylkyä ja hautarauhan noudattamista lakiin matkustaja-alus Estonian hylyn rauhoittamisesta liittyen. Ruotsissa ja Virossa on vastaava sääntely.

Saksa ei ole liittynyt Estonian hautarauhaa suojaavaan sopimukseen. Radiokeskustelussa saadun tiedon mukaan aluksella on myös Ruotsin kansalaisia.

Saksan viranomaisia on informoitu tapahtuneesta Rajavartiolaitoksen toimesta. Asian selvittäminen jatkuu.

Matkustaja-autolautta M/S Estonian uppoamisesta tulee tällä viikolla kuluneeksi 25 vuotta. Syyskuun 28. päivänä vuonna 1994 tapahtuneessa onnettomuudessa kuoli 852 henkeä.