Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Puo­lus­tus­va­lio­kun­nan va­ra­pu­heen­joh­ta­ja tyrmää yh­teis­tu­vat: Mus­ta­suk­kai­set tyt­töys­tä­vät, bio­lo­gi­set eroa­vuu­det ja sor­mel­la osoit­te­lut

Ronkainen ehdottaa kasarmeille yhteisiä olohuoneita

-Onko meillä lopulta tilanne, jossa kaikki sotilaat ovat tuvissa, mutta omissa looseissaan? Ei sermi ole ratkaisu mihinkään, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen toteaa.
-Onko meillä lopulta tilanne, jossa kaikki sotilaat ovat tuvissa, mutta omissa looseissaan? Ei sermi ole ratkaisu mihinkään, eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen toteaa.
Kuva: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunt

Yhteistuvat ovat tulossa kasarmeille. Puolustusministeriö aloittaa kokeilun ensi vuoden alusta alkaen. Kokeilu on tarkoitus toteuttaa kahdessa maavoimien joukko-osastossa sekä reserviupseerikoulussa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jari Ronkainen (ps.) sanoo suhtautuvansa ajatukseen erittäin kriittisesti.

– Konservatiivinen kun olen.

Hänen mukaansa yhteistuvat ovat haasteellisia monella tapaa.

Mitä sanoo tyttöystävä?

– Yhteistupa on kaksiteräinen miekka. Toisaalta sitä voidaan puolustaa yhteisöllisyyden kannalta, mutta väkisin seuraa myös ongelmia.

Ronkainen mainitsee yhtenä tärkeänä syynä biologiset erot. Ongelmia voi tulla myös varusmiehen lähipiirin suhtautumisesta.

– Painetta voi tulla omalta tyttöystävältä. Hän voi ajatella, että siellä poikaystävä köllii vieraiden naisten kanssa samassa tuvassa.

Kokeilu perustuu vapaaehtoisuuteen. Sekatupia ei voi ottaa käyttöön, jos kaikki eivät niitä hyväksy.

– Tässäkin piilee ongelma. Jos yksi miespuolinen sotilas ei halua naissotilaiden kanssa samaan tupaan, niin hänestä voidaan tehdä syntipukki. Muut pojat voivat osoitella sormella ja sanoa, että sähän mammanpoika oot.

Myös ujous ja myöhäinen puberteetti voivat olla kynnys nuorelle miehelle hyväksyä naiset samaan tupaan.

Kasarmeille olohuoneet

Ronkaisella on vastaehdotus. Hänen mukaansa varuskuntiin pitäisi luoda lisää vapaa-ajan tiloja, joissa naiset ja miehet voisivat viettää vapaa-aikaansa ja luoda yhteenkuuluvaisuutta tätä kautta.

– Tavoittelen tällä tiloja, jotka vastaavat kotien olohuoneita. Yhteishenkeä voidaan luoda tälläkin keinolla. Muistan omalta varusmiesajaltani, että vapaa-aikaa vietettiin lähinnä tupakavereiden kanssa. Ei siinä paljon naapurituvissa käyty. Yhteinen tila olisi tähän ratkaisu.

Naiset asialla

Ronkainen kertoo, että hänen käsityksensä mukaan painetta yhteistupiin on tullut voimakkaasti naisten suunnalta, koska he haluavat kuulua tiimiin nykyistä paremmin.

– On hyvä muistaa, että naiset ovat asepalveluksessa vapaaehtoisesti, miehille se on velvollisuus.

Hän ei tyrmää kokeilua kokonaan, mutta ei odota kokeilujaksolta paljon.

– Miksei sitä voisi kokeilla, kun se on vapaaehtoista. Pelkään pahoin, että ongelmia tulee vastaan, ja kokeiluun osallistuneissa joukko-osastoissa joudutaan palaamaan vanhaan järjestelmään.

Sermi ei ratkaise

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty, että naissotilaiden nukkumatila eristettäisiin sermein.

– Mitä se sermi muuttaisi, miten se eroaa, onko välissä Gyproc vai rätti? Mikseivät naiset voi olla seinän takana yhtä soittoa, hän kysyy.

Jos naiset saavat serminsä, niin sekin voi johtaa uusiin pulmiin.

– Tämän jälkeen osa pojistakin voi peräänkuuluttaa sermiä tasa-arvon nimissä. Onko meillä lopulta tilanne, jossa kaikki ovat tuvissa omissa looseissaan? Ei sermi ole ratkaisu mihinkään.

Ei kannata vertailla

Ruotsissa ja Norjassa on käytössä yhteistuvat. Ronkainen korostaa, että esimerkiksi Ruotsin malli on aivan erilainen kuin meillä.

– Käytännössä palvelus perustuu vapaaehtoisuuteen. Mielestäni malleja ei voi verrata keskenään. Toivon, ettei yhteistupakokeilussa mennä pelkkä naisten näkökulma edellä.

Tiedonkulkua paremmaksi

Puolustusministeriön mukaan kokeilun tavoite on nimenomaan kohentaa ryhmäkiinteyttä.

Pääesikunta on selvitellyt asiaa. Varusmiehille suunnattujen kyselyiden perusteella naiset kokevat joukkoon kuulumattomuutta ja ryhmäkiinteyden heikkoutta majoittuessaan omissa tuvissaan. Kyselyjen mukaan yhteismajoitus parantaisi tiedonkulkua ja mahdollistaisi tilojen tehokkaamman käytön.

Varusmiesliitto otti kantaa yhteistupiin jo pari vuotta sitten Lännen Mediassa. Liiton mukaan yhteistupia kannattaa kokeilla. Liitto ehdotti, että kokeilun voisi aloittaa reserviupseeriliitosta. Se on yksi kolmesta mukana olevasta yksiköstä.

Jo tällä hetkellä yhteismajoitus on käytössä maastoharjoituksissa ja laivapalveluksessa.