Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Puo­lus­tus­mi­nis­te­ri Kaik­ko­nen Nord Stream -put­kis­ta: Ei muo­dos­ta so­ti­laal­lis­ta uhkaa Suo­mel­le – merkit viit­taa­vat ta­hal­li­seen toi­min­taan

Bryssel / Tukholma
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunut sabotaasi ei ole sotilaallinen uhka Suomelle.
Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Nord Stream -kaasuputkiin kohdistunut sabotaasi ei ole sotilaallinen uhka Suomelle.
Kuva: Jussi Leinonen

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo tiedotustilaisuudessa, että Nord Stream -putkiin liittyvät tapahtumat eivät muodosta sotilaallista uhkaa Suomelle. Kyse on kuitenkin vakavasta asiasta.

Hänen mukaansa tutkinta vuotojen syystä on alkanut, mutta tässä vaiheessa voi sanoa, että merkit viittaavat tahalliseen toimintaan ja sabotaasiin. Eivät putket siellä itsestään räjähtele, Kaikkonen sanoo.

Hänen mukaansa on liian varhaista ottaa kantaa tekijään tai osoittaa syyllisiä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tahallista sabotaasin mahdollisuutta ei voida sulkea pois Nord Stream -putkiin liittyvissä tapahtumissa.

Hänen mukaansa voisi melkein sanoa, että kyseessä on valtiotasoinen toimija. Tuhojen suuruus viittaa siihen, että ihan mikään yksittäinen veneilijä ei ole ollut asialla, hän sanoo STT:lle.

Hallitus järjestää myöhemmin illalla pidemmän tiedotustilaisuuden asian tiimoilta.