Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Pääkirjoitus: Vien­ti­alo­jen sopu on hyvä komp­ro­mis­si – lak­ko­ke­vät voidaan vielä välttää

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Puola kohensi ase­miaan C-al­ku­loh­kos­sa – Ar­gen­tii­nan voit­ta­nut Sau­di-Ara­bia kaatui 2–0

Helsinki/Doha
Puolan maalivahti Wojciech Szczesny oli joukkueensa sankareita torjumalla rangaispotkun.
Puolan maalivahti Wojciech Szczesny oli joukkueensa sankareita torjumalla rangaispotkun.
Kuva: Ronald Wittek

Jalkapallon miesten MM-kisojen C-alkulohkon kaikkien aikojen yllätyksellä avannut Saudi-Arabia palasi maan pinnalle, kun lohkon toisen ottelukierroksen avauspelissä Puola oli parempi. Puolalaissankarit tärkeässä voitossa olivat maalintekijät Piotr Zielinski ja Robert Lewandowski sekä upean tuplatorjunnan rangaistuspotkutilanteessa tehnyt maalivahti Wojciech Szczesny. Hyökkääjätähti Lewandowskille maali oli uran ensimmäinen MM-lopputurnauspeleissä.

Saudi-Arabia shokeerasi jalkapallomaailmaa tiistaina, kun se nousi tappiolta 2–1-voittoon kisojen ennakkosuosikkeihin kuuluvasta Argentiinasta. Puola puolestaan jäi maalittomaan tasapeliin Meksikon kanssa ja kohtaa lohkon päätöskierroksella Argentiinan, joten Puolalla oli vahvasti tarvetta täyteen pistepottiin Saudi-Arabian kohtaamisesta.

Puolalaispainetta helpotti hienolla maalilla Zielinski avauspuoliajan 39. minuutilla, ja vielä ennen taukoa oli kokeneen maalivahdin Szczesnyn vuoro loistaa. Saudi-Arabia sai rangaistuspotkun Saleh al-Shehrin kaaduttua rangaistusalueella Krystian Bielikin kosketuksesta. Pilkkua tuli vetämään Saudi-Arabian kansallissankariksi – muun joukkueen ohella – tiistaina voittomaalillaan Argentiinaa vastaan noussut Salem al-Dawsari. Laukaus oli kehnohko, ja Szczesny sai venytettyä kätensä pallon tielle, mutta peliväline kimposi Mohammed al-Buraykille. Tämän yritys kuitenkin, uskomatonta kyllä, kilpistyi sekin Szczesnyn käteen ja siitä yli maalin.

Saudi-Arabian tasoitushaku jatkui toisella puoliajalla, mutta puolalaispuolustus kesti. Lopulta 82. minuutilla Lewandowski, 34, sitten sinetöi Puolalle hyvin arvokkaan voiton. Maali oli miehen maajoukkueuran 77:s, ja ilme oli helpottuneen oloinen, kun tili aukesi vihdoin myös MM-lopputurnausnurmella.

Puolalla on kahdesta ottelusta neljä pistettä, Meksikon päätöskierroksella kohtaavalla Saudi-Arabialla kolme. Argentiina ja Meksiko ottavat yhteen tänään kello 21 Suomen aikaa alkavassa ottelussa, ja Lionel Messin johtamalla Argentiinalla on totuuden hetki: tappio pudottaisi sen varmasti pois jatkopeleistä.