Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Puheet ja teot eivät kohtaa

Ministeri Kaisa Juuson puheet (MT 9.2.) vaikuttavat todella erikoisilta tässä maailmantilanteessa.

Molemmat kakkoskierroksen presidenttiehdokkaat ovat puolustaneet voimakkaasti koko Suomen pitämistä asuttuna ja korostaneet itäisen ja pohjoisen Suomen rajaseutujen merkitystä maamme kokonaisturvallisuudelle ja huoltovarmuudelle. Juuso esittää haastattelussa myös rajuja lisäsäästöjä sosiaali- ja terveyspalveluihin hallituksen jo päättämien epärealististen säästöjen päälle.

Onko Petteri Orpon hallituksen tavoitteena ajaa julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut maakunnissa ahdinkoon ja pakottaa ihmiset muuttamaan jokapäiväisten välttämättömien palvelujen perässä etelään?

Vielä vuosi sitten Juuso oli oppositiokansanedustajana huolissaan siitä, että hallitus ajaa harvaan asuttujen alueiden palveluita alas säästöjen saamiseksi. Hän piti tuolloin myös kyseenalaisena sitä, että laadukkaiden julkisten sote-palveluiden saatavuus poikkeaa merkittävästi riippuen siitä, missä päin maata kansalainen asuu. Miksi ääni kellossa on muuttunut?

Juuso muistutti vielä oppositiossa siitä, että perussuomalaiset on esittänyt lähipalvelulain säätämistä.

Juuso muistutti vielä oppositiossa siitä, että perussuomalaiset on esittänyt lähipalvelulain säätämistä. Hänellä olisi vastuuministerinä erinomainen mahdollisuus käynnistää lähipalvelulain valmistelu ja tuoda esitys eduskuntaan.

Hallitus on puheissaan halunnut antaa hyvinvointialueille työrauhan, mutta ministerin kommenttien myötä työrauha on jälleen tiessään. Kuinka sosiaali- ja terveysministeriössä kuvitellaan, että työvoimaa voidaan saada eri puolelle Suomea, jos koko ajan sairaaloissa on ammattilaisille ajolähtötilanne?

Itä- ja Pohjois-Suomea ei saa kuihduttaa palveluita alas ajamalla. Juuson maalailema kehitys Lapin ja Itä-Suomen tyhjenemisestä ei ole luonnon laki, vaan on hallituksen aktiivisten toimien seurausta.

Hallituksen olisi rajusti muutettava linjaansa, jotta sen kauniit sanat maamme kokonaisturvallisuudesta ja suomalaisten hyvinvoinnista toteutuisivat. Hallitus keskittää koko maan tasapainoisen kehittämisen sijaan resurssit eteläiseen ja läntiseen Suomeen. Itäinen ja pohjoinen Suomi jäävät kaikella tavalla mopen osaan.

Tässäkään asiassa ei kannata tehdä tyhmiä päätöksiä, joilla ihmisten sairaudet lisääntyvät, henkilökunnan kiire kasvaa ja lopputuloksena on euroja mennyt enemmän kuin ennen. Järkeä mukaan päätöksentekoon, ministeri Juuso.

Katri Kulmunikansanedustaja (kesk.)
Hanna Kosonenkansanedustaja (kesk.)