pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Pu­heen­vuo­ro: Kuinka kauan meillä vielä on vapaata tie­don­vä­li­tys­tä? Uhkina val­lan­pi­tä­jät ja ta­lou­den alamäki

Samanaikaisesti lehdistönvapauden kanssa ovat rapautuneet muutkin kansalaisoikeudet. Myös Suomessa on havahduttava siihen, ettei laadukas tiedonvälitys säily sellaisena ilman suojelevia toimia. Itsenäisen median toimintaedellytyksistä on käytävä rehellinen keskustelu, kirjoittavat Unescon Henna Virkkunen ja Toimittajien ilman rajoja Jarmo Mäkelä.



Toukokuun kolmantena vietetään maailman lehdistönvapauden päivää. Monien arvioiden mukaan sananvapauden suojassa kehittynyt ja tosiasioille rakentuvan tiedon välittämiseen perustuva journalismi on tulossa tiensä päähän.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan laatujournalismin kohtalo ratkaistaan tällä vuosikymmenellä. Maailmassa on enää 14 valtiota, joissa sananvapausolot ovat hyvät.

Sananvapauden vihollisten voimaa taas kuvaa hyvin se, että vuosittain julkaistavan lehdistönvapausindeksin keskiarvo on laskenut 12 prosenttia viimeisen kymmenen vuoden aikana. Samalla hyökkäykset toimittajia vastaan ovat kiihtyneet.

Sanan- ja lehdistönvapautta edistävä YK-järjestö Unesco on viimeisen kymmenen vuoden aikana rekisteröinyt ja tuominnut lähes 900 toimittajamurhaa.
:
:

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Lue tilauksella tämä ja muut kiinnostavat artikkelit Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa