Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tön ja Kanadan ken­raa­li­ku­ver­nöö­rin vie­rai­lu voi ai­heut­taa lii­ken­ne­kat­kok­sia tors­tai­na Ro­va­nie­mel­lä

Valtiovierailun ohjelmaan kuuluu Rovaniemellä ilmastonmuutospaneeli sekä vierailu saamentunneilla ja varuskunnassa.

Arktikum saa torstaina korkea-arvoisia vieraita, kun presidentti Sauli Niinistö ja Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon saapuvat päiväksi Rovaniemelle.
Arktikum saa torstaina korkea-arvoisia vieraita, kun presidentti Sauli Niinistö ja Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon saapuvat päiväksi Rovaniemelle.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kanadan kenraalikuvernöörin kolmipäiväinen valtiovierailu huipentuu torstaina Rovaniemellä. Päivän aikana kenraalikuvernööri Mary Simon ja vierailua isännöivä presidentti Sauli Niinistö vierailevat Arktikumissa, Ylikylän koululla ja varuskunnassa.

Vierailun aiheena on muun muassa arktinen yhteistyö, minkä tiimoilta järjestetään Arktikumissa aiheeseen liittyvä paneelikeskustelu. Englanninkielisessä keskustelutilaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktiselle alueelle pohtivat saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso, Lapin yliopiston tutkimusprofessori Bruce Forbes ja Ottawan yliopiston professori Jackie Dawson.

Tilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä Lapin yliopiston Arktisen keskuksen Youtube-kanavalta.

Merkkitapahtuma näkyy myös liikenteessä. Lapin poliisilaitoksen mukaan autosaattueiden liikkuminen aiheuttaa hetkellisiä liikennekatkoksia.

Valtionjohtajakaksikko liikkuu Rovaniemen lentoaseman, keskustan ja Someroharjun välisillä tieosuuksilla. Kulkemisten aikana poliisi ohjaa liikennettä ja sulkee tarvittaessa muun liikenteen lyhyeksi ajaksi.

Kenraalikuvernööri on hallitsijan eli kuningas Charlesin edustaja Kanadassa. Kanada on osa brittiläistä kansanyhteisöä.

Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon työhön kuuluvat valtiovierailut. Viime vuonna hän tapasi muun muassa paavi Fansiskuksen Kanadassa.
Kanadan kenraalikuvernööri Mary Simon työhön kuuluvat valtiovierailut. Viime vuonna hän tapasi muun muassa paavi Fansiskuksen Kanadassa.
Kuva: Ciro Fusco

Mary Simonin nimitys kenraalikuvernööriksi oli historiallinen, sillä on hän on ensimmäinen alkuperäiskansaan kuuluva henkilö tuossa tehtävässä. Simon kuuluu Kanadan inuiitteihin, ja hän on pitänyt tehtävässään esillä alkuperäiskansojen oikeuksia.

Ilmeisesti Simonin taustan vuoksi Ylikylän koululla vieraillaan saamen opetuksen tunneilla. Rovaniemen kaupunki tarjoaa saamelaislapsille vapaaehtoista saamen opetusta kaksi tuntia viikossa. Suomessa saamen opetus on lakisääteistä vain saamelaisten kotiseutualueella pohjoisimmassa Lapissa.