Poron voi­mal­la -teos käy vauh­dil­la läpi koko RoPSin his­to­rian – kirja onkin ehkä paras asia seuran sur­keas­sa juh­la­kau­des­sa

RoPSin legendoihin lukeutuva Steven Polack puski voittomaalin, kun RoPS pelasi albanialaista Vllaznia Shkodëria vastaan vuonna 1987 Keskuskentällä.
RoPSin legendoihin lukeutuva Steven Polack puski voittomaalin, kun RoPS pelasi albanialaista Vllaznia Shkodëria vastaan vuonna 1987 Keskuskentällä.
Kuva: MATTI AHO

Luku 8 543 saattaa soittaa kelloja monenkin Rovaniemen Palloseuran kannattajan korvissa. Sen verran katsojia kuitenkin ahtautui marraskuisena arkipäivänä kello 12.30 alkaneeseen otteluun Rovaniemen keskuskentälle, kun vastaan saapui albanialainen Vllaznia Shkodër.

Tuntuu hurjalta ajatukselta, että juuri päättyneellä 70-vuotisjuhlakaudellaan Veikkausliigassa rämpinyt ja Ykköseen pudonnut RoPS pystyisi keräämään 2020-luvulla suhteessa yhtä suurta 10 000 katsojan yleisöä jalkapallo-otteluun.

Vaikka kyse on sinänsä vain yhdestä numerosta 300-sivuisen Poron voimalla -teoksen lehdillä, tiivistyy siihen kuitenkin, kuinka suuri merkitys RoPSilla on ollut Rovaniemelle myös kulttuurisesti.

Onkohan tuon vuoden 1987 euro-pelin jälkeen Rovaniemellä kertaakaan annettu koululaisille iltapäivää vapaata ja kehotettu työnantajia päästämään alaisensa aiemmin kotiin yhteisen vapaa-ajan tapahtuman tähden?

RoPS juhli Veikkausliigan hopeaa syksyllä 2018 Keskuskentällä. Kuvassa juhlinnan keskipisteenä on Antti Okkonen, joka päätti uransa menestyksekkääseen kauteen.
RoPS juhli Veikkausliigan hopeaa syksyllä 2018 Keskuskentällä. Kuvassa juhlinnan keskipisteenä on Antti Okkonen, joka päätti uransa menestyksekkääseen kauteen.
Kuva: Jussi Leinonen

Mistä RoPSille vastavoima?

Lokakuun lopussa ilmestynyt Juha Kanervan, Markku Saukon ja Mika Wickströmin Poron voimalla – Napapiirin jalkapallon historiaa käy läpi koko RoPSin historian sen perustamisesta vuonna 1950 aina nykypäivään asti.

Kirjassa käydään seikkaperäisesti läpi RoPSin urheilullinen historia pienillä anekdooteilla  höystettynä, ja urheilun ulkopuolelle kurkistetaan pääasiassa erillisillä kainaloartikkeleilla. Monista mielenkiintoisista ja hyvin poimituista aiheista jää tosin kaipaamaan syvempää uppoutumista, ja laajemman kuvan rakentaminen jää lukijan vastuulle.

Onneksi esimerkiksi yleisporvarillisen RoPSin ja sen vasemmistolaisten paikalliskilpailijoiden suhdetta toisiinsa ja muuhun yhteiskuntaan puretaan keskenäisistä pelaajasiirroista ja henkilökohtaisista tarinoista alkaen. Näkökulmia menneeseen tuovat muun muassa pitkäaikainen seurajohtaja Jouko Kiistala ja vasemmistolaispoliitikko Esko-Juhani Tennilä.

Kymmenen tuhannen katsojan lisäksi tuntuisi 2020-luvulla hurjalta ajatukselta sekin, että lapsi saisi selkäänsä mentyään isältään lupaa kysymättä pelaamaan vasemmistolaiseen joukkueeseen kavereidensa perässä.

Toisaalta vastavoimat kuuluvat urheiluun, mutta sellaiset ovat hävinneet sekä Rovaniemen että Lapin sisältäkin PS Kemin konkurssin myötä. HJK-yhteistyön myötä ei Etelä-Suomeakaan ole voitu Rovaniemellä katsoa kulmien alta entiseen tapaan.

Lukiessa herää väistämättä kysymys, mikä on tulevaisuudessa RoPSin vastavoima, joka sytyttäisi myös ihmiset katsomossa? Tällä hetkellä käytävä taistelu taloutta vastaan ei varsinaisesti tuo tunnelmaa katsomoon.

Zeddy Saileti oli RoPSin kantavia voimia 16 vuoden ajan. Sankari paljastui konnaksi sopupeliskandaalin myötä.
Zeddy Saileti oli RoPSin kantavia voimia 16 vuoden ajan. Sankari paljastui konnaksi sopupeliskandaalin myötä.
Kuva: PEKKA AHO

Toiveissa taas uusi nousu

Paikallinen politiikka leimasi pitkään toimintaa Rovaniemellä, mutta myöhemmin RoPS joutui myös osaksi kansainvälisiä rikolliskiemuroita: kymmenen vuotta sitten RoPS löysi itsensä sopupeliskandaalin keskeltä.

Aihetta on pengottu sanomalehtien sivuilla satojen artikkeleiden verran, mutta kirjaa lukiessa olisi toivonut vielä syvällisempää perehtymistä aiheeseen. Nyt kymmenen vuotta tapahtumien paljastumisen jälkeen aiheeseen olisi varmasti asiantuntevalla kirjoittajakolmikolla ollut jotain uuttakin tuotavaa.

Mielenkiintoinen tarina liittyen ihan Suomen sisäisiin sopupeleihin kirjasta myös löytyy. 1970-luvun alussa Rovaniemen Palloseura nimittäin tarjosi rahaa Oulun Luistinseuralle, että he pelaisivat viimeisellä kierroksella tosissaan, voittaisivat TP-47:n ja varmistaisivat rovaniemeläisten sarjanousun. OLS voitti ja RoPS nousi.

Hopeareunus löytyy kuitenkin sopupeliskandaalistakin RoPSin umpisurkeaa mennyttä kautta pohtiessa. Kun seura selvisi kymmenen vuotta sitten, löytänee RoPS jatkossakin tavan selvitä, vaikkei takana olekaan enää bingon tuomia taloudellisia lihaksia. Vaikka sitten poron voimalla.

Toivottavaa on kuitenkin, ettei täsmällinen, huolellisesti paketoitu ja miellyttävästi etenevä teos jää muistokirjoitukseksi, vaan siitä muodostuu välitilinpäätös kohti seuraavia vuosikymmeniä.

Kirja

Poron voimalla – Napapiirin jalkapallon historia

Lokakuun lopussa ilmestynyt kirja seuraa RoPSin ja lappilaisen jalkapallon matkaa vuodesta 1950.

Kirjan ovat kirjoittaneet Juha Kanerva, Markku Saukko ja Mika Wickström.

Kirja sisältää runsaasti valokuvia, joista suuri osa on peräisin Lapin Kansan arkistosta.

Kirjassa on esitelty kuvin ja nimin myös kaikki RoPSin kauden 2020 joukkueet edustusjoukkueista soveltavaan jalkapalloon.