Tähtijuttu: Saa­ri­se­län uuden pol­ku­juok­su­ta­pah­tu­man rei­til­lä piti muistaa sulkea po­ro­ai­ta ja odottaa ka­ve­rei­ta

Kuvakertomus: Ensin soi huu­li­harp­pu, ja sitten varsat as­te­li­vat raadin eteen

”Po­li­tiik­ka ei vai­keu­ta pää­tök­sen­te­koa” – Simon yrit­tä­jil­le ja -kun­nal­le tuhti paketti me­nes­tyk­sen sa­lois­ta

Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi nostatti uskoa simolaiseen yrittämiseen hienollaoman kuntansa menestystarinalla yritysten ja kunnan kehittämisillassa Simossa.
Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi nostatti uskoa simolaiseen yrittämiseen hienollaoman kuntansa menestystarinalla yritysten ja kunnan kehittämisillassa Simossa.

1970-luvun alussa Simo ja Kempele olivat samankokoisia, noin 4000 asukkaan kuntia. Tällä hetkellä Kempele kasvaa noin 300 henkilön vuosivauhtia, vaihtuvuutta on 5 prosenttia.

Entinen maatalouskunta on muuttunut vahvaa kasvua tekeväksi yritysvetoiseksi kunnaksi, jossa nykyään asuu jo 19200 asukasta.

– Voin olla ylpeä siitä, että politiikka ei vaikeuta päätöksentekoa, sillä kaikki ovat positiivisesti samanmielisiä ja kuntastrategia on päätetty yhdessä, kertoo simolaislähtöinen Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Lohi ja Kemipeleen elinvoimajohtaja Miia Marjanen luennoivat Simon Yrittäjät ry:n ja kunnan järjestämään tilaisuudessa teemalla Rohkea edelläkävijä – turvallinen kasvukunta.

Kunta panosti

Lohi ja Marjanen kertovat, että liikenneratkaisut pelastivat Kempeleen. Kunta panosti usealla miljoonalla moottoritien ramppeihin kuntataajaman yhdistämiseksi. Tuo satsaus taaksepäin ajateltuna oli kunnalle elintärkeä.

– Yritykset haluavat moottoritien läheisyyden näkyvälle paikalle, toiset taas lentokentän tien viereen. Asuintontit kaavoitetaan aina koulujen läheisyyteen. Aikaisemmin me vain myimme tontteja, mutta suunnan muutos myös vuokratonteiksi

tuplasi yritysten määrän, Lohi iloitsee.

Vain pieni osa innostuneita mahtui samaan kuvaan Etappi1 laajan ravintolan täyteentulleista simolaisista yrittäjistä.
Vain pieni osa innostuneita mahtui samaan kuvaan Etappi1 laajan ravintolan täyteentulleista simolaisista yrittäjistä.

Yksinkertaista päätöksentekoa

Lohi näkee Kempeleen onnistumisena sen, että kehittymisen idea on paljolti kiinni päätöksenteon yksinkertaistamisesta. Kempeleessä elinvoimajohtaja pystyy päättämään 90 prosenttia yritysasioista.

– Edellä mainitulla toteutuksella yritystoiminta kehittyy – tonttijärjestelyinä toimii. Kaavoituksen ja tonttitarjonnan on oltava edelläkävijä, joka nopeuttaa uusien yrittäjien saantia. Selkeä organisaatio ja ketterä päätöksenteko ovat avainsanoja kehitykselle, Lohi neuvoo.

Lohen mukaan Kempele ei tarvitse kalliita markkinointisuunnitelmia.

– Tyytyväinen ja positiivinen henki kuntalaisten ja yritysten keskuudessa mainostaa itse itseään kunnan rajojen ulkopuolelle ja luo kiinnostusta Kempelettä kohtaan, hän sanoo.

Aktiivista asiakastyötä

Elinvoimajohtaja Miia Marjasen mukaan aktiivinen asiakastyö on kunnan tärkeä prioriteetti. Saapuvat yhteydenotot hoidetaan heti ja jokainen asiakas on tärkeä. On pystyttävä aina tilanteessa kuin tilanteessa vastaamaan asiakkaan haasteisiin.

– Verkoston tärkeimpinä ovat investoijat, yrittäjät, luottamushenkilöt ja välittäjät. Asiakastyössä pitää olla aktiivinen, tehdä yritysvierailuja ja soitella yrittäjien kuulumisia. On kunnan tehtävä hoitaa byrokratia kiireisen yrittäjän puolesta.

Lohen loi uskoa Simoon ja piti lohijoen, meren ja valtatien läheisyyttä tärkeänä merkityksenä.

– Kunnan kannattaa olla ylpeä tuulivoimaisuudestaan. 20 hehtaarin maanosto yritystontteja varten valtatien viereen kaavoitettuna on oikeansuuntainen toimenpide, se luo hyvän pohjan kasvavaksi kunnaksi.

– Mustasukkainen ei saa olla alueen muille kunnille. Alue on tärkein. Jokainen luo pohjaa uusille yrityksille, se ruokkii myös muuta aluetta. Positiivinen viestintä kunnasta ulospäin on avain kasvuun, sanoo Lohi.

Simon kunnanjohtaja Vivi Marttila, Simon yrittäjien puheenjohtaja Marko Veittikoski sekä Lapin yrittäjien puheenjohtaja Marko Vuorinen olivat erittäin tyytyväisiä tilaisuuteen.

– Tällaisia tilaisuuksia tullaan järjestämään lisää. Se oli yleisönkin toive. Ensi kerraksi toivottaisiin vielä enemmän kuntapäättäjiä mukaan, kommentoi Marko Veittikoski.