Mainos

Poik­keus­olo­jen joh­to­ryh­mä huo­leh­tii ko­ro­na­vi­rus­ti­lan­tees­ta - ”Muis­te­taan pitää huolta toi­sis­tam­me”

Rovaniemen kaupunki aloitti pandemiasuunnitelman päivittämisen jo tammikuussa. Johto saa tällä hetkellä tilannekatsauksen koronavirustilanteesta viikoittain.

-

Rovaniemen kaupunki on tehnyt varautumista koronavirustilanteeseen viime kuukausien aikana ammattilaisten taholta.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen nimesi 17. maaliskuuta poikkeusolojen johtoryhmän, jota vahvistettiin muun muassa hallintoylilääkärillä ja turvallisuuspäälliköllä.

– Tavoitteena on tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet tartuntojen vähentämiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Johtoryhmän kattavat toimet

Rovaniemen kaupunki aloitti pandemiasuunnitelman päivittämisen tammikuussa, kun ensimmäinen koronavirustartunta varmistui Lapissa. Suunnitelman päivitys on tehty laajassa poikkihallinnollisessa yhteistyössä palveluista vastaavien päälliköiden ja palveluesimiesten sekä ylilääkärien toimesta.

Suunnitelman yksi arkkitehdeistä on hallintoylilääkäri Paula Reponen, joka vastaa Rovaniemen terveydenhuollosta yhteistyössä Lapin sairaanhoitopiirin kanssa. Poikkeustilanteen aikana Reposen rooli on laajentunut pandemiapäälliköksi.

– Rovaniemi on tehnyt jo useita toteutuksia kuntalaisten suuntaan: hoidon tarpeen arviointiin puhelimessa on lisätty hoitajatyöpanosta ja olemme perustaneet koronavirusepäilyjen näytteidenoton Pulkamontielle, johon on myös keskitetty infektiopotilaiden vastaanotto, Reponen listaa jo tehtyjä toimenpiteitä.

Mukana johtoryhmässä on myös turvallisuuspäällikkö Jani Brännare, joka vastaa tilannekuvan kokoamisesta ja johtokeskustoiminnasta. Kaupungin johto saa tällä hetkellä tilannekatsauksen koronavirustilanteesta viikoittain, minkä pohjalta se pystyy muodostamaan käsityksen tilanteesta ja toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet. Tilanteen kiristyessä tilannekatsauksia on varauduttu laatimaan tarvittaessa vaikka päivittäin.

– Turvallisuuspäällikkönä haluaisin lausua hyvin vakain ja rauhallisin mielin, että rajoittamistoimeenpiteet näyttävät tepsivän ja olemme saaneet viivästettyä epidemiaa. Olen ilokseni huomannut rovaniemeläisten lähteneen toteuttamaan niitä hyvin ja samaa viestiä olen kuullut viranomasiltakin. Olemme kuitenkin vasta maratonin alussa. Jokaisen tulisi uskoa näihin määräyksiin ja toimia niiden mukaan. Tilanteen pitkittyessä erityisesti sosiaaliset asiat korostuvat, kuten ihmisten ja perheiden auttaminen sekä heikommassa asemassa olevien huomioiminen, Brännare kommentoi.

Päivystyksessä asiakasmäärät vähentyneet

Hallintoylilääkäri Reposen mukaan hiihtolomien aikaan tehtiin vielä paljon matkoja, mikä loi epävarmuustekijöitä.

– Olemme nyt kuitenkin rajoitustoimenpiteiden piirissä ja tämä on rauhoittanut tilannetta. Tulokset näkyvät jo, sillä esimerkiksi todettujen influenssa- ja RS-virusinfektioiden määrä on vähentynyt selvästi, Reponen toteaa.

Myös LKS:n päivystyksessä asiakasmäärät ovat vähentyneet huomattavasti. Päivystyksessä on valmistauduttu infektiopotilaiden määrän kasvuun ja heidät ohjataan eri tiloihin.

– Lievät infektio-oireet kannattaa kuitenkin sairastaa kotona, jotta vältetään tartuntojen nopea leviäminen. Muistathan myös kertoa infektio-oireista, jos olet tulossa hoitoon jonkun muun syyn vuoksi, Reponen toteaa.

– Pidetään jatkossakin huolta toisistamme, ja muistetaan kunnollinen käsihygienia.

Lisätietoa:

Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta Rovaniemellä, lue täältä >>>

Karanteeniohjeet kuntalaisille, lue täältä >>>

Poikkeustilanne vaikuttaa palveluiden tuotantoon Rovaniemellä, lue täältä >>>

Mikäli epäilet saaneesi koronavirustartunnan, toimi näin >>>

-