Mainos

Poh­jo­lan ren­gas­tiel­lä odottaa kesän paras road trip

Tämän kesän paras reissu on tietysti road trip: reissu helposti saavutettaviin, toisiaan lähellä oleviin, kiinnostaviin kohteisiin. Sellainen onnistuu oivallisesti Pohjolan rengastiellä, joka on Oulun seudun parhaat matkailuelämykset ja käyntikohteet yhteen kokoava reitistö. Valitse kohteista kiinnostavimmat ja rakenna niistä itsellesi kesän paras road trip!

Pohjolan rengastien varrelta löytyvät Oulun seudun kiinnostavimmat road trip -kohteet.
Pohjolan rengastien varrelta löytyvät Oulun seudun kiinnostavimmat road trip -kohteet.

Kulttuuria ja kuhinaa: Oulu ja Kempele

Aina et tarvitse autoa kokeaksesi mahtavia matkailuelämyksiä. Jo pelkästään Oulussa voi tehdä ikimuistoisen road tripin kävellen, pyörällä tai vaikka paikallisliikenteen bussilla. Aloita tutustumalla Ouluun kävellen ja perehdy kaupungin funkkisarkkitehtuuriin tai Hupisaarten kasvistoon. Voit myös kävellä Pikisaaren idyllisen puukorttelialueen läpi Nallikariin, jota on tituleerattu Suomen Rivieraksi. Kesällä kaupungissa järjestetään myös Oulun seudun oppaiden ohjattuja kävelykierroksia.

Oulussa yhdistyy luonto ja kaupunkikulttuuri.
Oulussa yhdistyy luonto ja kaupunkikulttuuri.

Oulun kesä on täynnä museoita, kulttuuria, hyvää ruokaa ja iloisia ihmisiä – tapahtumia unohtamatta. Yleisössä olet osa jotain suurempaa! Yksi mahtava kesäkokemus on nauttia löylyistä Oulujoen aallokossa Koivurannan saunalautalla. Lauteilla puhdistuu keho ja sielu. Löylyjen jälkeen jaksaa tampata urbaanissa Oulussa: näyttelyissä, keikoilla, konserteissa, ravintoloissa ja monissa muissa kesäisissä tilaisuuksissa. Matkamuistot ja kotiinviemiset löydät kauppahallista, jonka edustalta voit bongata myös oululaisuuden keskeiseksi symboliksi muodostuneen Toripolliisi -patsaan.

Junalla, bussilla, autolla tai vaikkapa pyörällä näppärästi saavutettavan Kempeleen keskustan tuntumassa on viehättävä Kotiseutumuseo. Perinteisessä pohjoispohjalaisessa pihapiirissä on rakennuksia kahdelta vuosisadalta. Aikamatkan päätteeksi voi suunnata Kauppakeskus Zeppeliniin, jossa vietät rennon shoppailupäivän. Kannattaa myös testata ravintolatarjonta!

Pieniä salaisia helmiä: Lumijoki ja Tyrnävä

Noin puolen tunnin säteellä Oulusta sijaitsevat myös kaksi Pohjolan rengastien uusinta kohdetta: Lumijoki ja Tyrnävä. Tyrnävällä kiinnostavia kesänähtävyyksiä ovat muun muassa Meijerikadun kauniisti entisöity historiallinen alue, surrealisti Seppo Similän taidegalleria sekä Markkuun luontopolku kanjoneineen. Lumijoen maalaisidyllissä kesäpäivästä nautiskellaan kahvila Hailuotolaivan kannella merellisessä Varjakassa. Reissulle kannattaa napata ehdottomasti mukaan kamera: merenrannan ja lakeusmaiseman lisäksi Lumijoen keskustan liepeiltä löytyvä Kyrön mylly ja Lumijoen kirkko ovat kuvauksellisia kohteita.

Iihin pääsee nopsasti moottoritietä pitkin autolla ja joukkoliikenteen bussilla. Iissä kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa kulttuurihistorialliseen Iin Wanhaan Haminaan opastetulla kävelykierroksella tai omatoimisesti. Osa alueen rakennuksista on jopa 1800-luvulta. Iin keskustan läheisyydessä oleva Ympäristötaidepuisto tarjoaa taiteen ja luonnon yhdistävää elämyksellisyyttä kauniissa jokimaisemassa.

Liminganlahdella sijaitsee kansainvälisesti merkittävä lintukosteikko.
Liminganlahdella sijaitsee kansainvälisesti merkittävä lintukosteikko.

Puolisen tuntia autolla Oulusta toiseen suuntaan, eli etelään, sijaitsee Liminka, jonne pääsee myös joukkoliikenteen bussilla. Liminganlahden lintukosteikko on kesän aikaan ehdoton käyntikohde, jonne voi hurauttaa vaikka vuokratulla läskipyörällä.

Tunnissa merellisiin tunnelmiin: Raahe ja Hailuoto

Noin tunnin automatkan päässä Oulusta sijaitsee idyllinen ja merellinen Raahe. Museokierroksella Raahessa on tarjolla aikamatkoja esihistoriaan, merenkäynnin menneisyyteen ja perinnerakennuksiin. Raahen alueella on seitsemän erilaista museota, joista jokaisessa oppii jotain uutta. Museokierroksen päätteeksi on hyvä istahtaa kupposelle kuumaa tai pysähtyä majoittumaan Langin Kauppahuoneen historiallisiin tunnelmiin.

Hailuodon Marjaniemen rannalla kuluu aurinkoinen kesäpäivä.
Hailuodon Marjaniemen rannalla kuluu aurinkoinen kesäpäivä.

Toinen merellinen kohde noin tunnin auto- ja lauttamatkan päässä Oulusta on Perämeren helmi, Hailuoto. Kulje saaren poikki ja nauti sen ainutlaatuisesta saaristolaistunnelmasta. Pysähdy keskustassa Hailuodon Panimossa ja maista ainakin yksi tuopillinen Suomen ensimmäisen luomupanimon omaa tuotetta. Hailuodon Majakkapiha aivan Hailuodon länsipäädyssä on jo itsessään huikea nähtävyys. Kuin olisit saapunut toiseen maahan! Majakkapihalta löydät myös majoitusta ja makuelämyksiä ja vierestä vanhan majakan kylkeen rakennetun Luotsihotellin.

Rokua Geoparkin luonnossa näkyvät jääkauden jäljet.
Rokua Geoparkin luonnossa näkyvät jääkauden jäljet.

Parin tunnin säteellä: Rokua Geopark, Syöte ja Kalajoki

Rokua Geoparkiin ei ole pitkä automatka, mutta sinne kannattaa mennä ajan kanssa. Alueen luonto on vertaansa vailla – eihän se turhaan ole UNESCO Global Geopark. Retkeile kansallispuistossa, ui kirkasvetisissä lammissa ja ihaile maisemia Pookivaaran päältä Palovartijan tornista. Rokua Geoparkissa voi myös kalastaa Oulujoella tai Oulujärvellä ja majoitusta on tarjolla monipuolisesti huviloista ja hotelleista leirintäalueisiin. Kokeile nukkua vaikkapa riippumatossa!

Toinen upea luontokohde löytyy Syötteeltä, Pudasjärveltä. Syötteen kansallispuistossa on kesälläkin aivan uskomattomat maisemat ja liikkumismahdollisuudet. Kansallispuisto ja Suomen eteläisin tunturi tarjoavat puitteet, maisemat ja reitit, joita kelpaa testata erityisesti pyörän satulan päältä. Syötteen palvelut pyöräilijöille ovat vailla vertaa, ja Suomen paras pyörähotelli löytyy myös Syötteeltä!

Lämpimän ja aurinkoisen kesäpäivän täydellinen kohde on Kalajoki ja kuuluisat hiekkasärkät. Rannalla viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Majoitusta löytyy laidasta laitaan mökeistä hotelliin. Jos majoittuu Santa’s Hotel Sanissa, voi sadepäivän sattuessa nauttia polskimisesta hotellin kylpyläosastolla. Pulikoinnin ja rentouttavien poreiden lisäksi saman katon alta löytyy myös maittavaa ruokaa.

Lue lisää vinkkejä kesän parhaalle road tripille: pohjolanrengastie.fi.