Lapin Kansa live: Na­pa-Pe­sik­sen naiset saavat vie­raak­seen Kem­pe­leen Kirin – katso suora lähetys tästä

kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Poh­jois­mai­sen neu­vos­ton kir­jal­li­suus­pal­kin­to suo­ma­lais­kir­jai­li­ja Monica Fa­ger­hol­mil­le – pal­kit­tu teos kä­sit­te­lee naisiin koh­dis­tu­vaa vä­ki­val­taa ja sen seu­rauk­sia

Pohjoismaiden neuvoston viidestä palkinnosta kolme tuli suomalaistaitelijoille.

Arkistokuvassa Monica Fagerholm.
Arkistokuvassa Monica Fagerholm.

Pohjoismaisen neuvoston vuoden 2020 kirjallisuuspalkinnon on saanut kirjailija Monica Fagerholm romaanistaan Vem dödade bambi? (Kuka tappoi Bambin?) Kirjallisuuspalkinnon arvo on 47 000 euroa.

Asiasta ensimmäisenä kertoivat Yle ja Helsingin Sanomat.

Fagerholm sai tiedon Pohjoismaisen suurimman kirjallisuuspalkinnon saamisesta pari päivää sitten.

– Olin sunnuntaina opettamassa, ja puhelin oli äänettömällä. Katsoin, että kuka idiootti on soittanut neljä kertaa sunnuntaina aamupäivällä, kirjailija sanoo Ylen haastattelussa.

Kuka tappio Bambin -romaani kertoo nuorten bileissä tapahtuneesta joukkoraiskauksesta. Kirjassa ei keskitytä itse tapahtumaan, vaan siihen mitä kaikkea väkivallanteko aiheuttaa yhteisössä, uhrissa ja ennen kaikkea tekijässä.

Palkintoteos on vahvasti ajassa kiinni, ja kirjailijan mukaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta on alettu enemmän vasta 2000-luvun aikana ja etenkin viime vuosina metoo-kampanjan ansiosta.

– Aikaisemmin siitä ei puhuttu, koska se on mielletty yksityisasiaksi. Aina kun tapahtuu väkivaltarikos, se ei ole yksityisasia.

Suomesta ehdolla kirjallisuuspalkinnon saajaksi oli myös Juha Itkonen romaanillaan Ihmettä kaikki.

Palkinnot jaettiin tänä vuonna digitaalisessa tilaisuudessa tiistai-iltana. Islantiin suunniteltu palkintojenjakogaala oli peruttu koronan vuoksi.

Viimeksi useampia palkintoja on Suomeen tuli vuonna 2017. Sen jälkeen suomalaiset ovat jääneet kahtena peräkkäisenä vuonna kokonaan palkinnotta.

Myös muita suomalaisia palkittiin

Pohjoismaiden neuvosto jakaa vuosittain kirjallisuuspalkinnon lisäksi tunnustukset musiikissa, elokuvassa, lasten- ja nuortenkirjallisuudessa sekä ympäristöasioissa ansioituneille.

Kunkin palkinnon arvo on 47 000 euroa.

Tämän vuoden musiikkipalkinnon sai säveltäjä Sampo Haapamäki teoksestaan konsertto neljäsosasävelaskelpianolle ja kamariorkesterille.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto myönnettiin kuvakirjalle Vi är lajon!. Teoksen on kirjoittanut ruotsalainen kirjailija Jens Mattsson ja kuvittanut suomalainen kuvittaja Jenny Lucander.

Elokuvapalkinnon sai Dag Johan Haugerudin käsikirjoittama ja ohjaama ja Yngve Sætherin tuottama norjalaiselokuva Beware of Children.

Ympäristöpalkinnon sai färsaarelainen Jens-Kjeld Jensen työstään, jossa hän on kohdistanut huomiota Färsaarten luonnon monimuotoisuuteen.