Politiikka: Hal­li­tus sopi yl­lät­täen isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille, Lapista on mukana 11 aluetta

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Poh­joi­sel­la na­pa­pii­ril­lä on paah­ta­van kuumaa, Ver­ho­jans­kis­sa jo 38 astetta

Moskova


Pohjoisella napapiirillä on mitattu mitä todennäköisimmin kaikkien aikojen lämpöennätys. Siperialaisessa Verhojanskin kaupungissa nimittäin mittarissa oli lauantaina 38 plusastetta, kertoo BBC.

Lämpöennätys vaatii kuitenkin vielä tarkistuksia.

Verhojansk on pieni, noin 1 300 asukkaan kaupunki Sahan tasavallan pohjoisosassa hieman napapiirin pohjoispuolella. Verhojansk on kuuluisa äärioloistaan, sillä tammikuussa siellä mitataan keskimäärin 42 pakkasastetta ja kesäkuussa keskimäärin 20 plusastetta.

Tämän vuoden yhtämittainen lämpöaalto pohjoisella napapiirillä huolestuttaa meteorologeja. Maaliskuussa, huhtikuussa ja toukokuussa Euroopan unionin Copernicus Climate Change Service -palvelu kertoi, että keskimääräinen lämpötila oli noin kymmenen astetta normaalin yläpuolella.

Aikaisemmin tässä kuussa Siperian joissakin osissa mittari näytti 30:tä lämpöastetta.

Arktisen alueen lämpeneminen johtaa maanpinnan alapuolella olevan ikiroudan sulamiseen, ja ikiroudan sulaessa maanpinnan alle aiemmin varastoituneet kasvihuonekaasut, hiilidioksidi ja metaani, vapautuvat.