Lakot: Ju­na­lak­ko alkaa maa­nan­tai­na, kaikki VR:n vuorot pe­ru­taan

Kolumni: Nuoren ai­kui­sen elä­mäs­sä on paljon hyvää, mutta samalla paljon pii­lo­tet­tua huolta

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Poh­jois-Ko­rea testasi uutta su­kel­lus­ve­nees­tä lau­kais­ta­vaa man­ner­ten­vä­lis­tä ohjusta

Kim Jong-un ei ollut kokeessa läsnä. Harvinaisella valinnalla yritetään pitää kiinni neuvotteluista Yhdysvaltojen kanssa.

Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA julkaisi keskiviikkona kuvan Wonsanin edustalla tehdystä ohjuskokeesta.
Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA julkaisi keskiviikkona kuvan Wonsanin edustalla tehdystä ohjuskokeesta.
Kuva: KCNA

Pohjois-Korea ilmoitti torstaina, että se oli testannut onnistuneesti uudentyyppistä, sukellusveneestä laukaistavaa ballistista eli mannertenvälistä ohjusta, kertoi uutistoimisto Reuters. Keskiviikkona tehty ohjuskoe on tutkijoiden mukiaan Pohjois-Korean tekemistä ohjuskokeista provosoivin sen jälkeen, kun se aloitti ydinaseriisuntaneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa viime vuonna.

Maiden on määrä jatkaa neuvotteluja lauantaina. Koe oli Pohjois-Korealta muistutus sen ydinpelotteesta ja voimaasta panostuksesta aseteknologian kehittelyyn.

Koe oli kolmen vuoden sisällä ensimmäinen vedenalainen ohjuskoe.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un lähetti "lämpimät onnittelunsa" tieteilijöille, jotka suorittivat kokeen, kertoi Pohjois-Korean virallinen tietotoimisto KCNA.

Terveiset olivat merkki siitä, että Kim ei ollut itse paikalla toisin kuin aiemmilla kerroilla, kun Pohjois-Korea on testannut uusia aseita.

Etelä-Korea ja Japani tuomitsivat

Pukguksong-3:ksi nimetty ballistinen sukellusveneohjus laukaistiin maan itärannikolla sijaitsevan Wonsanin kaupungin aluevesillä. KCNA:n mukaan kokeen onnistuminen merkitsee Pohjois-Korean siirtyvän "uuteen vaiheeseen" kyvyssään puolustuautua "ulkovaltojen uhkaa" vastaan.

KCNA ei yksilöinyt mitkä ulkovallat uhkaavat sitä eikä ohjuskokeen tietoja, mutta sen mukaan testi ei aiheuttanut haittaa naapurimaiden turvallisuustilanteelle. Etelä-Korea ja Japani olivat toista mieltä.

Etelä-Korea sanoi olevansa erittäin huolissaan kokeen takia. Sen puolustusministeriön mukaan ohjus lensi noin 450 kilometrin etäisyydelle ja saavutti korkeimmillaan 910 kilometrin korkeuden. Etelä-Korean tietojen mukaan ohjus lensi korkeammalle kuin yksikään muu Pohjois-Korean viime kuukausien aikana testaama ohjus, kertoi uutistoimisto AP.

Japanin pääministeri Shinzo Abe tuomitsi iskun ja sanoi sen olevan YK:n turvallisuusneuvoston määräysten vastainen.

YK:n turvallisuusneuvosto on kieltänyt Pohjois-Koreaa kehittelemästä ja käyttämästä mannertenvälistä ohjusteknologiaa, mutta Pohjois-Korea vetoaa oikeuteen puolustautua.

Kimin harvinainen poissaolo

Yhdysvallat kehotti kokeen jälkeen Pohjois-Koreaa välttämään provokaatioita ja noudattamaan YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa. Se toivoi, että Pohjois-Korea sitoutuisi neuvotteluihin, joilla yritetään saavuttaa vakautta ja rauhaa Korean niemimaalle. Se muistutti myös lopullisesta tavoitteesta, joka on ydinaseriisunta, kertoi uutistoimisto AP.

Pohjois-Korea teki ohjuskokeen vain muutama tunti sen jälkeen, kun se oli sopinut virkamiesneuvotteluista Yhdysvaltojen kanssa ensi lauantaina.

Reutersin haastatteleman asiantuntijan mukaan Kim Jong-unin poissaolo kokeesta oli "äärimmäisen epätavallista". Kim halusi pienellä etäisyydellä todennäköisesti varmistaa, että neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa eivät kaadu ennen kuin ehtivät alkaa.