Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Poh­joi­nen napajää voi huo­nos­ti, mutta ei rikkone su­la­mis­en­nä­tys­tä

Pohjoisnavan jääpeite ei sulane tänä syksynä ennätyspieneksi, vaikka pitkin alkuvuotta se näytti enemmän kuin mahdolliselta.

Vuoden alkupuoliskolla pohjoista napajäätä on ollut useaan otteeseen vähemmän kuin koskaan aiemmin samaan vuodenaikaan mittaushistorian aikana. Keskikesällä napa-alueelle asettui kuitenkin matalapaine pilvineen ja sää viileni, mikä on hidastanut sulamista.

Sekä yhdysvaltalaisen NSIDC-tutkimuslaitoksen että japanilaisen NIPR-laitoksen jääseurannan mukaan näyttää siltä, ettei jääpeite ehdi rikkoa pienuusennätystä ennen kuin se alkaa taas kasvaa syyskuun loppupuolella. Pohjoinen napajää suli pienemmäksi kuin koskaan vuonna 2012.

- Vaikka uutta ennätystä ei todennäköisesti nähdä, merijäässä ei näy mitään merkkejä paremmasta. Se on yhä vähenemässä, kuvaili Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon tutkija Walt Meier viime viikolla Nasan verkkosivuilla.

Jään keskimääräinen laajuus on pienentynyt vuosikymmen toisensa jälkeen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurauksena. Se, miten pieneksi jää yksittäisenä vuonna sulaa, riippuu sääoloista kyseisenä vuonna.

Ilmatieteen laitoksen merentutkimusyksikön päällikkö, tutkimusprofessori Jari Haapala arvioi viime keväänä Lännen Median haastattelussa, että Pohjoisnavalle saattaa päästä purjehtimaan kesällä avovettä pitkin jo muutaman vuoden sisällä, jos lähivuosille osuu äärimmäisiä säätiloja.