Poh­jan­täh­ti-kes­kus aloit­taa toi­min­nan – kes­kuk­sen johtoon Pauli Ka­rih­ta­la, kan­san­opis­ton reh­to­rik­si Essi Ojan­pe­rä

Pohjantähti-keskuksen rehtorina aloittaa vuoden alusta Pauli Karihtala (vas.) ja Pohjantähti-kansanopiston rehtorina Essi Ojanperä. Pohjantähti-opiston kannatusyhdistyksen puheenjohtajaksi palasi Paavo Väyrynen.
Pohjantähti-keskuksen rehtorina aloittaa vuoden alusta Pauli Karihtala (vas.) ja Pohjantähti-kansanopiston rehtorina Essi Ojanperä. Pohjantähti-opiston kannatusyhdistyksen puheenjohtajaksi palasi Paavo Väyrynen.
Kuva: Jouni Valikainen

Aika kuluu yllättävän nopeasti. Pohjantähti-opiston perustamisesta Keminmaan Pohjanrantaan on kulunut jo 21 vuotta. Pohjantähti-opiston kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Paavo Väyrynen päätti hallituksen kanssa viime viikolla uusista toiminnan kehittämisen suuntaviivoista ja organisaatiouudistuksesta.

Näkyvimpänä toimena kannatusyhdistyksen hallitus päätti perustaa Pohjanrantaan Pohjantähti-keskuksen, jonka tehtäväksi tulee koulutus- ja kulttuuritoiminnan järjestämisen lisäksi laajan hanketoiminnan toteuttaminen ja kehittäminen.

– Meillä on meneillään ja tulee olemaan useita eri hankkeita. Euroopan sosiaalirahaston kautta toteutamme Yhtymäpinnassa nuori -hanketta, jonka avulla kehitämme uusia menetelmiä nuorten palvelujen parantamiseen lastensuojelun sosiaalityössä. Maahanmuuttajille on Oma polku -hanke sekä esimerkiksi Sosiaalinen kuntoutus osaksi palvelujärjestelmää -hanke, Pohjantähti-keskuksen johtajaksi ensi vuoden alusta alkaen siirtyvä Pauli Karihtala luetteli.

Pohjantähti-keskus järjestää hanketoimintaa verkostoyhteistyössä yhdessä mm. Lapin ammattikorkeakoulun ja ammattiopisto Lappian kanssa. Pohjantähti-kansanopistolla ja Pohjantähti-keskuksella on kiinteä yhteys toisiinsa ja ne muodostavat yhden kokonaisuuden.

Karihtala johtaa tämän vuoden loppuun saakka Pohjantähti-kansanopistoa. Työkaverikseen Pohjantähti-keskukseen hän saa tapahtumatuottajan, jonka paikka laitetaan

julkiseen hakuun.

Karihtala on ihastunut Kemijoen törmällä sijaitsemaan Pohjanrantaan myös paikkana.

– Tämä on ainutlaatuinen alue kulttuuritapahtumille ja matkailulle. Saamme laajennettuja näihin liittyviä asioita eri hanketoimintojen avulla, Karihtala uskoo.

Pohjantähti-keskus pyrkii tuomaan toiminnassaan entistäkin vahvemmin esille paikallisia kulttuuritapahtumia paikallisille ihmisille. Ensi kesän ohjelmaan kuuluu muun muassa Otto Vallenius -taideviikon järjestäminen. Vallenius oli Kemin maalaiskunnassa syntynyt oopperalaulaja ja taidemaalari.

Kansanopiston vt. rehtoriksi ensi vuoden alusta nimitettiin Essi Ojanperä, joka toimii tällä hetkellä kurssi- ja kulttuurisihteerinä. Ojanperällä on rehtorin tehtävään tarvittava maisterin tutkinto, ja hän tulee täydentämään opintojaan.

– Olen taiteiden maisteri ja toiminut erilaisissa kulttuurimaailman töissä sekä kansainvälisissä tehtävissä. Pohjantähti-kansanopisto on saanut vakiinnutettua paikkansa koulutuksen järjestäjänä, joten sen toimintaan ei tarvitse tehdä isoja muutoksia, Ojanperä sanoo

Pohjantähti-opiston kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Paavo Väyrynen erosi keväällä Tähtiliikkeen puheenjohtajuudesta ja hän on pysynyt puoluepolitiikan ulkopuolella. Helsingin kuntapolitiikassa hän on mukana omassa Terve Helsinki -valtuustoryhmässä.

– Pystyn käyttämään aikaani luottamustehtävääni. Tulen olemaan myös mukana kansainvälisyyskasvatuksen ja Eurooppa-koulutuksen järjestämisessä Pohjanrannassa sekä muualla Suomessa. Ne ovat kaikille avoimia koulutustilaisuuksia, Paavo Väyrynen sanoo.