Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pi­to­pal­ve­lut myyvät kesälle jo osin eioota, hää­pöy­dis­sä her­ku­tel­laan yhä enemmän kas­vik­sil­la ja kalalla

Jälkiruoaksi kakkua kiitos, mutta ei välttämättä mansikoilla ja kermakuorrutuksen kera.

Helsinki
Pitopalvelun tilaamisella kesän hää- ja muihin juhliin alkaa olla kiire. Soittokierros alan yrityksiin eri puolille Suomea paljastaa, että tulevan kesän lauantait on monin paikoin pitkälti varattu.
Pitopalvelun tilaamisella kesän hää- ja muihin juhliin alkaa olla kiire. Soittokierros alan yrityksiin eri puolille Suomea paljastaa, että tulevan kesän lauantait on monin paikoin pitkälti varattu.
Kuva: Tiia Määttä

Pitopalvelun tilaamisella kesän hää- ja muihin juhliin alkaa olla kiire. Soittokierros alan yrityksiin eri puolille Suomea paljastaa, että tulevan kesän lauantait on monin paikoin pitkälti varattu. Sen sijaan arkipäiville ja sunnuntaille tilauskirjoista löytyy paremmin tilaa.

– Kesä näyttää hyvältä. Ihmiset pitävät hää- ja muiden perhejuhlien lisäksi erilaisia yhteisiä illanviettoja ja muita tilaisuuksia, kehuu Kuopiossa ja muualla Pohjois-Savossa toimivan Juhlapalvelu Remarin toimitusjohtaja Minna Kananen.

Yrityksistä arvioidaan, että alalla on yhä korona-ajan jäljiltä patoutunutta kysyntää, joka nyt purkautuu.

Hääruoasta ei nipistetä

Eri yritysten mukaan hintojen nousu ei ole vaikuttanut merkittävästi ihmisten haluun hankkia juhlaruokia ja muita palveluita alan ammattilaisilta. Esimerkiksi kesän häät on usein lyöty lukkoon jopa vuotta tai kahta aiemmin, ja budjetitkin on mietitty tällöin valmiiksi. Muutoksia ei niihin juurikaan tule.

– Joissakin kevään tilaisuuksissa, kuten syntymäpäiväjuhlissa, karonkoissa tai muissa, on aavistuksen verran näkynyt, että hinta on alkanut vaikuttaa tilauksiin, kertoo Pirkanmaan alueella toimivan 4Cateringin myyntipäällikkö Kati Murtonen.

Eri yritysten mukaan hintojen nousu ei ole vaikuttanut merkittävästi ihmisten haluun hankkia juhlaruokia ja muita palveluita alan ammattilaisilta.
Eri yritysten mukaan hintojen nousu ei ole vaikuttanut merkittävästi ihmisten haluun hankkia juhlaruokia ja muita palveluita alan ammattilaisilta.

Ruoan hinnan raju nousu on heijastunut yrityksiin niin, että myös ne ovat hilanneet hintojaan ylöspäin. Hallitakseen kustannuksia yritykset ovat tehneet rukkauksia toimintatapoihinsa. Keinoihin lukeutuvat esimerkiksi annoskokojen pienentäminen, joidenkin raaka-aineiden vaihto edullisempiin tuotteisiin tai muutokset ruokien valmistustavoissa.

– Me olemme koettaneet pitää hinnannousua kurissa aika paljon raaka-aineita vaihtamalla, havainnollistaa pääosin pääkaupunkiseudulla toimivan Loisto Cateringin toimitusjohtaja Jyrki Lahti.

Erikoisruokavaliot yleistyneet

Yritysten arviot keskimääräisestä häiden koosta vaihtelevat. 4Cateringin Murtonen ja Juhlapalvelu Remarin Kananen laskeskelevat, että juhlaväen koko liikkuu keskimäärin noin 70–80 hengessä, myös Loisto Cateringin Lahden arvio on noin 70 vieraasta ylöspäin. Suurimmillaan häät ovat noin 120 hengen juhlia. Osa pareista voisi haluta isommatkin kekkerit, mutta juhlatilarajoitukset saattavat tulla vastaan.

– Pienemmälle väelle, vaikkapa 50 ihmiselle, suunnitellussa hääjuhlassa budjetti saattaa olla henkeä kohti vähän korkeampi kuin isoissa juhlissa ja tätä kautta kokonaishinta voi nousta samaan suuruusluokkaan kuin sadan hengen juhlissa, sanoo Oulun seudulla toimivan Pitopalvelu Timosen toimitusjohtaja Kati Timonen.

Arvioiden mukaan tavanomaisen hääjuhlamenun hinta vierasta kohden liikkuu 40 euron molemmin puolin. Hääpöydissä näkyy aiempaa enemmän kasviksia ja kalaa, kun taas punaisen lihan suosio on vähentynyt. Erikoisruokavalioille on entistä enemmän kysyntää, ja ajoittain ateria tilataan kokonaan esimerkiksi vegaanisena.

– Ruoan eettisyyttä ja kotimaisuutta mietitään paljon, Kananen sanoo.

Hääpöytiin haetaan nykyisin perinteisiä juhlaruokia nuorekkaampaa ilmettä. Karjalanpaistia ei juurikaan kysytä, monenlaista muuta herkkua kyllä. On se sitten vaikkapa bbq-possua tai ruokaa kreikkalaisella vivahteella.

Hääpöydässä kakku pitää pintansa. Monen kesään kuuluu perinteinen mansikkakermakakku, mutta sitä ei välttämättä mielitä omiin häihin. Valinta voi osua vaikkapa mousse-, tuorejuusto- tai nakukakkuun.

– Ihmiset haluavat aika raikkaita kakkuja. Trendinä on, että ne ovat kuvauksellisen kauniita, Lahti kiteyttää.