Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Pitkän linjan ur­hei­lu­mie­hen Markku Kyl­mä­län sydän sykkii Simon Kirille

Armoitettu pesäpallomies Markku Kylmälä täyttää torstaina 70 vuotta.
Armoitettu pesäpallomies Markku Kylmälä täyttää torstaina 70 vuotta.
Kuva: Paavo Veittikoski

Simon Kirin kasvatti ja pitjäaikanen järjestöaktiivi, seuran puheenjohtaja Markku Kylmälä on nähnyt urheilupuolen lasku- ja nousukaudet.

Jos urheilussa, niin myös ammatissaan vuodesta 1973 lähtien puunkäsittelyosastolla työskennellyt Markku näki, miten Kemi Oy muuttui 1991 Oy Metsä Botnia Ab:ksi ja 2004 nykyiseksi kunnossapitoyhtiöksi Metsä Fibreksi.

Uutta kuorimoa alettiin rakentaa vuonna 1991 Oy Metsä Botnian Ab:n toimesta, jolloin Markun tehtäväksi projektissa tuli asennuksen valvoja ja sen myötä osastomestari.

–  Kyllä siinä ehti olla monenlaisessa tehtävässä. Pitemmän työsuhteen kertyessä ammatti alkoi vakiintua, se helpotti selvästi työtehtäviä vauhdikkaasti muuttuvassa ja kehittyvässä puualassa, muistelee ammatissaan kunnossapitomestarina työskennellyt Markku Kylmälä.

Hiihto ensimmäisenä

Urheilu tuli jäädäkseen jo polven korkuisena isä Heinon mukana, joka teki ladut kotiympäristöön. Niitä ”jauhettiin” monta kertaa päivittäin. Sieltä se hiihto oli lapsuuden kokemuksena ensimmäisten lajien joukossa kiinnostavin urheilun monitoimimiehelle.

– Tuo lapsuudesta saatu kiinnostus on sittemmin varmaan syynä siihen, että Finlandia-hiihtoonkin olen osallistunut kymmenen kertaa. Halu ladulle on tullut jäädäkseen lähes päivittäisenä kuntoiluohjelmana, myhäilee kunnostaan huolta pitävä eläkeläinen.

Lämpimiä muistoja urheilumiehen mielissä liikkuu Suomi juoksuista 1983 entisen Lapin Läänin osalta ja eritoten vuonna 1984 kun juostiin läpi Suomen Utsjoelta Helsingin, Olympiastadionille Kemin työnjohtoporukan viiden hengen ryhminä.

Pesäpallo tuli hieman myöhemmin mukaan. Suurin sykäys lajiin iski, kun nuorukainen sai 15-vuotiaana mopokortin, jolloin harjoituksiin pääsy helpottui ratkaisevasti. Tuon jälkeen Markun urheiluharrastuksiin tuli pesäpallo lajina jäädäkseen.

– Paras muisto pesäpallosta on B-pojissa, kun valmentajana ollut Veijo ”Tössänä” Salmela kuljetti 13-paikkaisella autolla Alajärvelle, jossa oteltiin Outokumpua ja Alajärveä vastaa.

– Paras pääsi toisena kolmen lohkon voittajaa vastaan pelaamaan Suomen mestaruudesta. Alajärvi, joka voitti meidän lohkon, siitä tuli loppuottelun jälkeen Kouvolaa vastaan B-poikien mestari, muistelee Markku hienoja pelivuosiensa muistoja.

Onnellista aikaa elävien mummu Raijan ja pappa Markun oven pielessä lukee, että he toivottavat vieraat tervetulleiksi. Tuota kylttiä isovanhempien sydän hehkuttaa viidelle lastenlapselleen.

– Kaikki lastenlapsemme 3–14-ikävuosien välillä harrastavat tietysti pesäpalloa, huutavat isovanhemman ilon purkauksin yhteen ääneen.

Mukana Leijonissa

LionsClub Simo on ollut Markulle yksi tärkeä osallistumiskeino kerätä hyväntekeväisyyteen ja auttaa tärkeissä paikoissa. Lisäksi LC-toiminnassa on tullut myös ansiolistaakin merkittävästi. Myös leidi Raija on sisäistänyt lionstyön liittymällä klubitoimintaan toimien parasta aikaa presidenttinä.

Markku on ollut LC-Simon jäsen vuodesta 1991, presidentti vuosina 1998, 1999, 2010 ja 2011. Piirihallituksessa kolme eri kertaa, piirikuvernöörinä vuosina 2016 – 2017, sihteerinä useita kertoja. Kesäaika piirikuvernöörinä toi ikimuistoisen matkan Fukuokaan, Japaniin.

Lounais-Lappi lehti onnittelee ikinuorta 70-vuotiasta toivottaen iloa ja terveyttä eläkevuosiin.

Laajaa urheilutoimintaa

Markku Kylmälä

Kirin pesäpallojaostossa vuodesta 1981, pitkään myös varapuheenjohtajana.

Johtokunnassa vuodesta 1984.

Miesten joukkueen pelaaja/valmentaja, yhdyshenkilö, kuljettaja ja huoltaja.

Eri joukkueiden valmentajana/pelinjohtajana.

Puheenjohtaja vuodesta 2008.

SVUL:n Länsi-Pohjanpiirin pesäpallojaostossa ja sen puheenjohtajana.

Lisäksi paljon muita eri tehtäviä.