Mainos

Pitääkö olla huo­lis­saan?

No ei tarvitse tai ehkä vähän.

Koti ja asuminen on asioita, jotka meillä kaikilla on olemassa. Koti on kaikille tärkeä paikka elämämme kiertokulussa. Asunto ja koti on myös meidän monen suurin yksittäinen omaisuuserä ja siksikin tärkeä. Asumiseen meillä kaikilla on mielipide ja tässä asiassa jokaisen mielipide omasta kodista on ainutlaatuinen ja se oikea.

Kuppiloiden pyöreiden pöytien parlamenteissa on yhtä paljon asiantuntemusta kuin missä tahansa muuallakin. Jokaiselle ihmiselle asuminen ja koti on yksilöllinen asia, arvokas sellainen.

Monesti kuulee puhuttavan Rovaniemelläkin asuntojen hintojen noususta ja jopa hintakuplasta. Sellaisen mielipiteen saa toki sanoa, mutta sitten pitää miettiä, että millä asiantuntemuksella asia sanotaan.

Asuntokauppiaan näkökulmasta asiaa voi tutkia monella tapaa, mutta jotta sanominen perustuu tietoon, niin pohjaan seuraavat asiat tilastoihin toteutuneista kaupoista.

-

Asuntojen kokonaismarkkina Rovaniemellä on ollut viimeisen reilun 10 vuoden ajan hyvin tasainen ja turvallinen. Markkinassa ei ole tapahtunut tänä aikana mitään suuria mullistuksia, jotka viittaisivat markkinoiden ylikuumenimiseen tai vaihtoehtoisesti hintojen laskuun. Meillä on ollut turvallista ja vakaata.

Vuonna 2017 tilastoitiin välittäjäkauppoja käytetyissä kerrostaloissa 460 kappaletta, keskimääräinen neliöhinta oli 2191 €/m². Tänä vuonna tammi-syyskuussa tilastoihin on kertynyt 356 kauppaa, keskihinta neliölle on ollut 2285€ /m². Hintamuutos on +4,3 % ja euroissa 94 €/m². Myytyjen asuntojen keskikoko on noin 50 m², joten hintamuutos euroissa on keskiarvoisesti noin 4700 €.

Uusien kerrostalojen sanotaan olevan kalliita, onko ne sitä oikeasti?

Samalla tavalla kun katsomme tilastoja menneestä niin voimme huomata positiivisen hintakehityksen. Vuonna 2017 uusien kerrostalojen kauppoja tilastoitui 237 kappaletta. Keskihinta oli 3730 €/m². Tänä vuonna kauppoja on kertynyt yhdeksässä kuukaudessa noin 100 kappaletta. Toteutuneiden kauppojen keskineliöhinta on ollut 3992 €/m². Hintamuutos on ollut +7 % viidessä vuodessa. Ero on 262 €/m². Keskikoko toteutuneissa kaupoissa on nyt 43 m², joten hintamuutos on 11.266 €/asunto.

Hintamuutokset ovat niin käytetyissä kuin uusissakin olleet erittäin maltillisia. Totta kai nämä ovat keskiarvoja ja yksittäisiä kerrostaloja/huoneistoja näissä luvuissa ei eritellä.

Kiinteistömaailma julkaisee asuntobarometrinsä kaksi kertaa vuodessa, nyt oli 55. baron vuoro. Tässä barometrissä on käytetty apuna hurjaa määrää dataa, jonka tekoäly on analysoinut. Tekoälyn tuloksena syntyi ennuste, että asuntojen hintakehitys on seuraavan 12 kuukauden aikana Rovaniemellä +2,8 %. Tämä tarkoittaisi käytetyissä kerrostaloissa 64 €/m² nousua ja uusissa 112 €/m² nousua. Jännityksellä katsotaan pitääkö tekoälyn ennuste paikkaansa.

Ei siis tarvitse olla huolissaan hintakuplasta tai hintojen laskusta. Asutaan ja nautitaan kodista tarpeidemme mukaan.

-

Asuntokauppaa ohjaa meidän kaikkien asumisen tarpeet. Ihmisiä syntyy, kuolee, eroaa, menee naimisiin, muuttaa työnperässä pois ja takaisin, syitä on monia.

Yksi asia mikä ohjaa voimakkaasti kauppaa on tarjonta. Jos ei ole tarjontaa ei ole kysyntää, koska ei löydy uutta seuraavaa sopivaa kotia.

Tämä näkyy myytävien määrässä mitä kaupungissamme on. Vuonna 2018 oli markkinassamme parhaimmillaan myytäviä koteja 1047 kappaletta, joista omakotitaloja 147 kappaletta. Nyt tarjonta on melkein kolmen vuoden ajan laskenut niin, että tällä hetkellä Rovaniemellä on myynnissä 596 kotia, joista vain 88 on omakotitaloja.

Tilastot osoittavat, että hintamuutokset ovat maltillisia. Rohkaisenkin meitä kaikkia miettimään enemmänkin oman asumisen tarpeita ja tekemään päätöksiä sopivamman sekä paremman asumisen puolesta. Aina on hyvä aika myydä. Näissä asioissa pätee vanha sanonta ”eniten sitä katuu tekemättä jättämisiään”.

Hyvää alkutalvea kaikille,
 Mika Lehtiniemi
 yrittäjä
Kiinteistömaailma Rovaniemi