Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Pieni- ja kes­ki­tu­lois­ten ve­ro­tus­ta ke­ven­net­tä­vä

Sdp haluaa keventää pieni- ja keskituloisten verotusta. Samalla haluamme varmistaa riittävän veropohjan tärkeiden hyvinvointipalvelujen rahoitukseen. Siksi on oltava avoin myös keskustelulle verotuksen kehittämisestä ja esimerkiksi pääomatuloveron osuuden siirrosta kunnille.

Kunnallisvero on osittain progressiivinen veroon tehtävien vähennysten vuoksi. Vähennysten nosto vuosien mittaan on kuitenkin syönyt kuntien verotuottoa ja näin vaikeuttanut palvelujen rahoitusta. Kunnan todellinen eli efektiivinen veroaste on usein useita prosenttiyksiköitä pienempi kuin kunnallisveroprosentti.

Emme halua heikentää vähennyksiä, koska se kiristäisi pieni- ja keskituloisten verotusta. Meille on kuitenkin tärkeää turvata kuntien veropohja ja palvelujen rahoitus.

Sdp ei ole esittänyt mallia kunnallisveron muuttamisesta progressiiviseksi, eikä kuntavaaleissa päätetä verotuksen rakennemuutoksista. Valtiovarainministeriö on käynnistänyt selvityksen kuntatalouden tulevaisuudesta, ja kuntien rahoitukseen liittyvät kysymykset ovat osa tätä työtä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi