Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Pieni ja hyvis voittaa ison ja pa­hik­sen – Ke­mi­läi­nen Jarko Mus­to­nen on show­pai­nin en­sim­mäi­nen Suomen jouk­kue­mes­ta­ri yhdessä Anita Lin­do­vin kanssa

Regina Rosendahl ja Prinssi Make ovat kanveesissa ja Tuomari Riku Mikkonen ja nostaa Eesti Expressin Nikitan ja Kert Kukkin kädet ylös finaalipaikan merkiksi.
Regina Rosendahl ja Prinssi Make ovat kanveesissa ja Tuomari Riku Mikkonen ja nostaa Eesti Expressin Nikitan ja Kert Kukkin kädet ylös finaalipaikan merkiksi.
Kuva: Akseli Vaheristo

Oma musiikki soi taustalla, mestaruusvyö tuodaan mestareille, yleisö hurraa ja showpainin hyvis-hahmot tulevat onnittelemaan  Kert Kukkia ja Nikitaa. Eesti Express -nimeä kantava joukkue voitti Suomen showpainin joukkuemestaruuden.

– Se oli tähänastisen urani kohokohta. Fiilis oli mahtava, Kert Kukkin shownimeä kantava kemiläinen 24-vuotias Jarko Mustonen muistelee lokakuun Helsingin tapahtumaa.

Showpaini on nimensä perusteella suurta showta. Tapahtuman käsikirjoitus on ennalta sovittu. Vaikka Virossa syntynyt Mustonen tiesi jo etukäteen, että hän tulee voittamaan pärnulaislähtöisen Anita Lindovin kanssa mestaruuden, niin se ei himmentänyt illan antia.

– Showpaini on yksi taiteen osa-alue. Se on draamallista tarinankerrontaa, johon yhdistyy urheilu. Showpaini on urheiluviihdettä ja alleviivaus on sanalla viihde. Se on kuin elokuva, jonka kohtaukset tiedetään ennalta. Toki otteluissa tapahtuu myös improvisaatiota.

Jos mestaruusvyön saaminen oli uran kohokohta, niin mieleen jäi myös tilanne, kun käsikirjoitustiimi kertoi, että Kukk  ja Nikita voittavat mestaruuden.

– Ennen kuin käsikirjoitustiimi ehdottaa mestaruusparia, niin pitää näyttää showpainissa oma osaamisensa taso.

Kuka onkaan Kert Kukk? Hän on virolaislappalainen ottelija, joka on showssa altavastaaja. Hänen keinovalikoimansa on laaja ja mies on yllättävän ovela. Räväkkäsuinen esiintyjä pystyy koostaan huolimatta tekemään isoja liikkeitä.

Kukk ei ole se iso paha jättiläinen, miksi usea showpainija voidaan mieltää.

Jarno Mustonen saa kantaa mestaruusvyötä ainakin seuraaviin showpainin SM-kisoihin saakka.
Jarno Mustonen saa kantaa mestaruusvyötä ainakin seuraaviin showpainin SM-kisoihin saakka.
Kuva: Jouni Valikainen

– Esityksessä pitää olla myös pahiksia, mutta Kert Kukk on saanut hyviksen roolin.

Kert Kukk shownimi juontaa Jarko Mustosen synnyinmaahansa Viroon.

– Minulla on sekä Viron että Suomen kansalaisuus. Mummoni alkuperäinen sukunimi on Kukk. Kert on tavallinen virolainen etunimi. Kert Kukk on lyhyt ja iskevä shownimi.

Jarko Mustonen innostui showpainista jo poikasena, kun hän katsoi lajia Sub-kanavalta. Innostus oli niin voimakasta, että lajia piti päässä itse kokemaan.

– Menin armeijan jälkeen Helsingin painikouluun tryout-leirille ja pääsin mukaan FCF-wrestling yhdistyksen toimintaan. Painijoita järjestössä on nyt kolmisenkymmentä ja sen toiminta on painottunut Etelä-Suomeen.

Saksassa showpainilla voi tehdä jo tiliä, mutta isommat markkinat löytyvät Iso-Britanniasta, Amerikasta, Kanadasta, japanista  ja Meksikosta

– Liki jokaisen showpainijan haaveena on tehdä sitä työkseen, Suomessa se on vielä mahdotonta, mutta laji on kovassa nosteessa.

Showpainin kautta Jarko Mustonen on löytänyt myös muuta työsarkaa.

– Olen mukana Lordin kanssa keikkahommissa Euroopan-kiertueella rekvisiitta-assistenttina. Lordi toimii kiertueella ruotsalaisen power metal -yhtye Sabatonin lämppäribändinä. Painikaverini pyysi minua mukaan kiertueelle. Showpainin aloittamisen jälkeen olen ollut myös lyhytelokuvassa ja musiikkivideoilla, Jarko Mustonen kertoo.

Showpainija

Jarko Mustonen

Shownimi Kert Kukk.

Syntyi Virossa 1997, muutti Kemiin 1998.

Aloitti painikoulutuksen 2017 kesällä.

Debyyttiottelu 3.2.2018 Helsingissä.

Otellut Suomessa, Tanskassa (Dansk Pro Wrestling) ja Virossa.

Painii Suomessa FCF Wrestlingissä.

Kert Kukk ja Nikita (joukkueen nimi Eesti Express) ovat ensimmäiset Suomen joukkuemestarit.

Showpaini on teatterin, urheilun ja draaman sekoitusta.

Esitys toimii parhaimmillaan livenä.

Seuraavat FCF Wrestlingin tapahtumat: 20.11.2021 Helsinki, Kalliosali, 11.12.2021 Talvisota XV, Helsinki, Valkoinen Sali.

FCF Wrestlingin tapahtumista voi ostaa myös tallenteet ja katsoa esimerkiksi kotona.

Kert Kukkin löytää Instagramista @kertkukkfcf ja facebookissa Kert Kukk nimellä