tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pienet ovat ympyrät

Epäpoliittisena henkilönä en halua ottaa kantaa, eikä minulla ole siihen kykyäkään, tulevan presidentin persoonaan. Räntäsateessa kävellessä tulee mieleen, että samapa se kuka siellä linnassa istuu, ei niistä ole ollut haittaa halkorantteella touhutessa. Lopulta tuhat kilometriä taitaa olla liian pitkä matka valtakunnan päämiehelle.

Vaikka asia yksilön kannalta on mitään tekemätön, valtakunnan tasolla päämiehen toiminta on merkittävää varsinkin tulevien sukupolvien kannalta. Asutaanko Suomessa vai Finlandia-nimisessä siirtomaassa?

Kotimaan asioiden lisäksi ehdokkaat ovat puhuneet kansainvälisistä suhteista. Merkittävää on ollut keskittyminen Natoon ja Eurooppaan, erityisesti EU-toimintaan.

Minä presidenttinä jättäisin Naton enemmän kenraalien huoleksi ja seuraisin tilannetta syrjäsilmällä, hommahan on tällä hetkellä varsin valmis. EU:n ja Euroopan jättäisin pikkupoliitikkojen varaan. Kumpikin kohde edustaa nykymaailmassa taantuvaa aluetta, köyhän ei kannata seurustella huutolaisten kanssa. Otetaan hyöty irti ja annetaan olla muutoin rauhassa.

Minun presidenttini hakisi kavereita maailman rikkaista maista, ei välttämättä suurista. Muistetaan, että meitä on vain 5,5 miljoonaa maailman kahdeksan miljardin joukossa.

Esimerkiksi Persianlahden alueella on todella rikkaita maita, joita ei ole huomioitu poliittisista syistä. Sama tilanne on Kaspianmeren alueella. Valtioilla on öljyä, kaasua, monia kaivannaismineraaleja ja puuvillaa yli oman tarpeen. Nämäkin maat irtaantuivat 30 vuotta sitten Venäjästä Neuvostoliiton hajottua ja ovat kehittyneet kohti länsimaalaisuutta huimaa vauhtia.

Vastaavia esimerkkejä löytyy Kaukoidästä, Keski-Amerikasta, Tyynen meren saarilta ja Afrikasta. Ei silti unohdeta Kiinaa, Intiaa, Yhdysvaltoja, Argentiinaa ja Brasiliaa. Kerätään rusinat pullasta, siinä pressalle töitä.

Nyt jo kuulen vaatimuksia ihmisoikeuksista. Jos tämä asia määrää kaupankäynnin, pannaan rajat kiinni. Tässä suhteessa puhdasta maata ei löydy. Paras tulos tässä työssä saavutetaan kaupankäynnillä, joka luo suhteita ihmisten välille. Suomen jättäytyminen ulkopuolelle talouskehityksestä pahentaa vain tilannetta.