työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Tilaajille

Pe­ru­nas­ta puuttuu glamour – kaikkea muuta siinä onkin

Perunan suosio on ollut laskussa. Perunalle on asiantuntijoiden arvion mukaan yhä tilaus, kun sen ekologisuus ja ravintorikkaus oivalletaan.

Helsinki

Perunan suosio suomalaisten keskuudessa on laskenut merkittävästi viime vuosina. Kasvikset, juurekset sekä "hiilihydraattikammo" ovat kaikki osaltaan vähentäneet perunan vuosikulutusta lähes kilon verran ihmistä kohden.

Viimeisen 20 vuoden aikana perunan kulutus on Suomessa Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan vähentynyt jopa 15 kilolla ihmistä kohden vuositasolla.

Vuonna 2000 perunan kulutus oli yhtä henkeä kohden 61,6 kiloa vuodessa, kun se viimeisimmän mittauksen mukaan vuonna 2016 oli 46,3 kiloa. Kumpaankaan lukuun ei ole kuitenkaan sisällytetty esimerkiksi perunapakasteita tai leivissä sisältyvää perunaa.

Riisin kulutus ei ole kuitenkaan kasvanut viime vuosien aikana. Viime vuonna suomalainen kulutti riisiä 6,6 kiloa henkeä kohden.

"Perunassa on kaikki"

ProAgrian perunantuotannon asiantuntija Heikki Inkeroinen kertoo ihmettelevänsä perunaan liittyvää vähättelyn ilmapiiriä Suomessa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.