Per­jan­tain päi­vit­ty­vä ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­jan tar­tun­nat osoit­tau­tu­neet vi­rus­muun­nok­sek­si, Suo­mes­sa 195 uutta tar­tun­taa, Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­to höl­len­tää ylei­sö­ra­joi­tuk­sia

12.40: Länsi-Pohjan tartunnat olivat brittiläistä virusmuunnosta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu torstain jälkeen yksi uusi koronavirustapaus. Tartunta on todettu karanteenien sisältä.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan aiemmat tartunnat ovat osoittautuneet brittityyppisiksi  virusmuunnoksiksi.

–Tästä näyttää tulevan valtavirus myös Meri-Lapissa. Eteläafrikkalaista muunnosvirusta on todettu 5 tapausta, mutta tämän ketjun leviäminen saataneen pysähtymään.

Muuntovirusten tiedetään olevan herkemmin tarttuvia, mistä syystä koronaturvaohjeiden noudattaminen juuri nyt on erityisen tärkeää.

– Tautitilanne saadaan toukokuussa rauhoittumaan kaikkien yhteisellä sitoutumisella käsihygieniaan, maskin käyttöön ja turvaväleihin.

12.30: THL: Suomessa on todettu 195 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 195 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu 3 257, mikä on 2 042 vähemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana. Edellisten kahden viikon aikana tartuntoja todettiin 5 299.


11.30: Yli 50 henkilön kokoontumiset mahdollisia Lapin sairaanhoitopiirissä toukokuussa

Lapin sairaanhoitopiirissä voidaan 3.5. lukien järjestää yli 50 henkilön tilaisuuksia erityisin varotoimin, toteaa Lapin aluehallintovirasto.

Tilaisuuksissa on huolehdittava osallistujien turvallisuudesta tilarajausten avulla.  Tilaisuudessa on oltava muun muassa useita katsomolohkoja tai yleisölle tarkoitettuja rajattavissa olevia alueita, joiden välillä on selkeä suojavyöhyke. Jokaisessa lohkossa voi olla korkeintaan 50 henkilöä.

Kussakin näistä katsomolohkoista tai alueista on oltava omat kulkureitit, tapahtumahenkilökunta ja palvelut (kuten mahdolliset tarjoilupalvelut ja saniteettitilat). Tapahtuman järjestäjän tulee pitää eri alueilla olevat henkilöt erossa toisistaan.

Tilaisuuksissa on varmistettava yleisön turvallisuus noudattamalla opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hygienia- ja turvaväliohjeita yleisötilaisuuksiin (annettu 21.9.2020, päivitetty 22.2.2021).

Määräys on voimassa toukokuun loppuun. Jos sairaanhoitopiirin tautitilanne muuttuu, Lapin aluehallintovirasto arvioi tätä kokoontumisia koskevaa rajoituspäätöstä uudestaan.