Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Pel­los­sa kaksi tar­tun­taa, RoKin nais­jouk­kue ka­ran­tee­niin, Ro­va­nie­mel­lä voinut al­tis­tua brit­ti­muun­nok­sel­le, Tor­nios­sa­kin muun­to­vi­rus­ta

Tartuntamäärä yhteensä liki 49 600

18.30 Pellossa kaksi uutta koronatartuntaa

Pellon kunta ehti julkaista perjantaina iltapäivällä vuoden ensimmäisen koronatiedotteen, jossa tilanteen kerrottiin olevan rauhallinen, mutta varovaisuutta vaativa. Kunnassa koronatilanne on ollut maakunnnan rauhallisimpia.

Alkuillasta tuli uusia uutisia. Pellossa oli perjantain aikana ilmennyt kaksi uutta koronatartuntaa.

Tartunnoista toinen on koululla ja toinen paikallisessa yrityksessä. Tartunnan lähdettä selvitetään parhaillaan, ja jäljityksen tuloksena altistuneita on tähän mennessä toistakymmentä.

Kunnan mukaan koululla altistuneet ovat henkilöstön edustajia, eivät oppilaita. Koronajäljityksestä todetaan, että tartunnan saaneet ovat toimineet vastuullisesti maskin käytön, käsihygienian sekä turvavälien suhteen.

– He eivät myöskään kuluneen viikon aikana poikenneet toistuvasti paikallisissa kauppaliikkeissä, joten sen perusteella on oletettavaa, että altistumisia sen seurauksena olisi jo nyt jäljitettyjen lisäksi kovinkaan montaa enemmän, kunnanjohtaja Eero Ylitalo tiedottaa.

Pellon kunnan koronarokotuspuhelin avataan maanantaina. Rokotusjärjestys löytyy muun muassa kunnan kotisivuilta.

18.25 Jatkoaika.com: RoKin naisten joukkue karanteeniin, pelejä siirtyy

Rovaniemen kiekon naisten edustusjoukkueessa on todettu positiivinen koronatestitulos, kertoo jääkiekkouutissivusto Jatkoaika.

Uutisen mukaan joukkueen toiminta on tauolla 24. helmikuuta asti. Kaksi ensi viikon ottelua siirtyy viikolla eteenpäin.

15.45 Muonio tiedottaa testipaikoista

Muonion kunta pidentää tehosterokotteen antoväliä 12 viikkoon valtakunnallisen ohjeen mukaan. Viikoilla 3–4 rokotteen saaneiden tehosterokotusajat siirtyvät viikoille 15–16.

Muonio saa rokotteita seuraavan kerran helmikuun viimeisellä viikolla eli viikolla 8. Silloin rokotteita saadaan 20 henkilölle.

Ne on tarkoitettu rokotusjärjestyksen mukaisesti alle 70-vuotiaille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Näitä sairauksia ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa vaiheessa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus (dialyysihoito), vaikea krooninen keuhkosairaus (happirikastinhoito). Tähän riskiryhmään kuuluvat voivat tiedustella rokotusaikaa numerosta 040 7782145.

Kunnan mukaan rokotettaviin otetaan puhelimitse yhteys ryhmä kerrallaan rokotusjärjestyksen ja rokotteen saatavuuden mukaan ja heille varataan aika rokotuksiin.

Jos yhteydenottoa ei kuulu oman ryhmän vuorolla, pyydetään ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon. Samoin vasta kuntaa muuttaneiden kannattaa olla yhteyksissä itse.

Kunnan mukaan rokotteet ovat ensisijaisesti tarkoitettu kuntalaisille ja niille, jotka ovat terveydenhuoltolain valinnanvapauden perusteella valinneet hoitopaikaksi Muonion terveyskeskuksen.


Testipaikat

Koronatestausta Enontekiön ja Muonion alueella

  • • Muonio, Ojustie: klo 8–16, pe klo 8–14, p. +358 40 662 4565
  • • Muonio, päivystys. Pirkantie 11: klo 16–8, pe klo 14 alkaen, p. +358 40 714 2845
  • • Hetta, Ruijantie 15. Aukioloaika 9–17 Hetta. Koronapuhelin + 358 40 654 5660
  • • Karesuvanto,  Northern gifts oy:n kiinteistö, Käsivarrentie 3719: klo 8–16,  p.+358 40 559 1411 
  • • Kilpisjärvi, Käsivarrentie 14645 (Saanatie): ma–su klo 8–16 (6.2.2021 alkaen 8–18). Puh. +358 40 623 2626
Jos lähin toimipiste ei ole toiminnassa, ota yhteys Muonion päivystykseen.

13.15 Rovaniemellä on todettu mahdollisia altistumisia brittimuunnokselle

Lapin sairaanhoitopiirin alueella on perjantaihin mennessä varmistunut kaksi Ruotsin Skellefteån Northvolt-akkutehtaaseen liittyvää koronan brittimuunnoksen aiheuttamaa tartuntaa.

Toinen tartunnoista on löydetty Kemijärvellä ja toinen Rovaniemellä.

Rovaniemellä on lisäksi tapahtunut mahdollisia altistumisia brittimuunnokselle sunnuntaina 7. helmikuuta.

Altistumiset ovat tapahtuneet Rovaniemellä Shell Napapiiri –huoltoasemalla kello 13.30 ja 14.15 välisenä aikana ja Rovaniemellä Kansan Pubissa kello 20.30 ja 22.14 välisenä aikana.

– Jos olet altistunut, hakeudu testiin erittäin matalalla kynnyksellä, ohjeistaa Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Rovaniemellä tartuttavana ollut henkilö on saanut tartunnan henkilöltä, jolla on todettu brittimuunnoksen aiheuttama tartunta.

Broas muistuttaa, että testiin mennessä on syytä kertoa yhteydestä akkutehdastartuntoihin.

Mahdollinen altistuminen on tapahtunut myös Kittilässä Public House Sohva –ravintolassa sunnuntaina 7.2. kello 20 ja 21 välisenä aikana, mutta siinä ei ole kyse brittimuunnoksesta.

13.13 Lapin sairaanhoitopiirissä viisi uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu torstain jälkeen viisi uutta tartuntaa.

Yksi tartunta todettiin Kolarissa karanteenissa olevalla henkilöllä. Tapauksista neljä todettiin Rovaniemellä. Niistä yksi liittyy Ruotsin Northvoltin akkutehtaaseen.

Kolmessa tapauksessa tartunnan tarkkaa alkuperää ei tässä vaiheessa tiedetä.

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu tällä viikolla perjantaihin mennessä 24 tartuntaa.

13.00 Torniossa on jaossa lisää rokotusaikoja

Yli 80-vuotiaiden rokotuksia jatketaan Torniossa maanantaina. Kaupunki tiedotti perjantaina, että rokotusaikoja on saatu lisää.

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien torniolaisten koronarokotukset alkoivat Torniossa eilen torstaina.

Nopeimmin korotusajan saa sähköisesti osoitteesta tornio.kehollesi.fi.

Rokotukset järjestetään Rajalla-kauppakeskuksen  2. kerroksessa. Asiakkaille lähetetään testiviestillä aika ja rokotuspisteen numero ajanvarauksen yhteydessä. Tekstiviesti tulee säilyttää.

12.00 Suomessa 407 koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 407 uutta koronatartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 5 170, mikä on 679 enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän päivän aikana on raportoitu puolestaan 2 678 tartuntaa. Luku on 186 tapausta enemmän kuin edellisen viikon aikana.

Tartuntojen ilmaantuvuus on Suomessa nyt vajaat 91 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden kahdessa viikossa. Suurin ilmaantuvuusluku on Etelä-Suomen Hus-alueen yli 174 ja pienin Pohjois-Karjalan 11.

Paikkakunnista tartuntoja on kirjattu Helsingissä nyt yli 14 200. Seuraavaksi eniten tartuntoja on ollut Vantaalla (lähes 5 600) ja Espoossa (lähes 5 000).

Koko epidemian aikana Suomessa on nyt raportoitu 49 572 koronatartuntaa.

Koronakuolemia yli 700

THL kertoo myöhemmin päivällä koronaviruksen vuoksi sairaalassa olevien potilaiden määrän sekä mahdollisista uusista koronavirukseen liittyvistä kuolemantapauksista. Lisäksi THL päivittää koronarokotteen saaneiden ihmisten lukumäärän.

Eiliseen mennessä koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia oli todettu Suomessa 708. Sairaalahoidossa oli 112 koronapotilasta, joista 16 oli tehohoidossa. Koronarokotteen oli saanut runsaat 187 000 ihmistä.

11.00 Tornion näytteissä muuntovirusta

Kahdessa Torniossa otetussa koronavirusnäytteessä on todettu koronaviruksen brittimuunnosta.

Näytteet otettiin tammikuun lopulla. Molemmat henkilöt ovat saaneet tartunnan Northvoltin tehdastyömaalta Skellefteåsta Pohjois-Ruotsista.

Henkilöt asuvat Norrbottenissa ja Keski-Pohjanmaalla, mutta heidät testattiin Tornion näytteenottopisteellä.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila sanoo, että henkilöt eivät ole laajasti altistaneet Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella asuvia. Hän muistuttaa, että edelleenkään ei ole tietoa, että yhdelläkään merilappilaisella olisi muuntovirusta. Kaikki Länsi-Pohjan alueella otetut positiiviset koronavirusnäytteet tutkitaan THL:ssä muuntoviruksen varalta.

10.00 Altistuminen koululla Rovaniemellä

Korkalovaaran koulussa Rovaniemellä on todettu koronatartunta. 17 oppilasta ja kymmenen koulun aikuista on altistunut 8.–9.2. positiivisen koronatuloksen saaneelle henkilölle.

Altistuneet ovat saaneet asiasta tiedon ja heidät on määrätty karanteeniin terveydenhuollon viranomaisten toimesta.

Lievienkin koronaan sopivien oireiden ilmaantuessa tulee olla pois koulusta ja hakeutua koronanäytteenottoon.