Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Ko­ro­na­ro­kot­teen saanut runsaat 137  500 ih­mis­tä, kaksi uutta tar­tun­taa Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä, Län­si-Poh­jas­sa viisi, Suo­mes­sa seit­se­män uutta ko­ro­na­kuo­le­maa

14.56 Koronarokotteen saanut Suomessa runsaat 137  500 ihmistä

Koronavirusrokotteen on saanut Suomessa yhteensä 137 551 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Rokotteen saaneita on noin 9 800 enemmän kuin eilen.

Toisen rokoteannoksen on saanut tähän mennessä 14 239 ihmistä koko Suomessa.

Kaikkiaan rokoteannoksia on annettu 151 790.

14.55  Suomessa seitsemän uutta koronakuolemaa

Suomessa on raportoitu seitsemän uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 671.

Sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi on 126 ihmistä, joista tehohoidossa on 20. Sairaalahoidossa on 12 ihmistä vähemmän kuin eilen.

13.52 Pfizerin ja Biontechin rokotteella ei todettu yhteyksiä kuolemantapauksiin

Euroopan lääkevirasto EMA antoi perjantaina turvallisuuspäivityksen Pfizerin ja Biontechin koronarokotteesta ja toteaa, ettei uusia riskejä ole ilmennyt. Raportoidut sivuvaikutukset ovat linjassa aiempien tietojen kanssa. Ei ole myöskään ilmennyt, että rokotteen antaminen iäkkäille ja hauraille potilaille olisi erityisen vaarallista tai että rokotettujen kuolemantapaukset olisivat yhteydessä rokotteeseen.

Rokotteen käyttöön liittyvät hyödyt ovat suuremmat kuin siihen liittyvät riskit, eikä rokotteen käyttösuositusta siten tarvitse muuttaa, EMA toteaa.

Suomessa on kirjattu kolme kuolemantapausta, joissa rokotteen saanut henkilö on kuollut pian rokotuksen jälkeen. Kaikissa tapauksissa potilaan oletetaan kuolleen sairauteen, joka hänellä oli jo ennen rokotuksen saamista.

EMA selvitti muun muassa Norjassa ilmenneitä tapauksia. Siellä osa rokotuksen jälkeen kuolleista oli ollut jo saattohoidossa.

13.51 EU-komissio julkisti AstraZenecan kanssa solmitun sopimuksen

EU-komissio on julkistanut lääkeyhtiö AstraZenecan kanssa rokotetoimituksista allekirjoitetun sopimuksen. 40 sivun mittaisesta sopimustekstistä on peitetty liikesalaisuuksiksi katsotut kohdat.

Komissio kiittää yhtiön sitoutumista laajempaan avoimuuteen roolistaan unionin jäsenmaiden rokotekampanjoiden etenemisessä ja sanoo toivovansa, että jatkossa kaikki rokoteostoja koskevat sopimukset voidaan julkistaa.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen moitti aiemmin tänään lääkeyhtiötä sen lupaamien rokotetoimitusten viivästymisestä ja sanoi, ettei yhtiö ole voinut antaa järkevää selitystä viivästyksille.

EU on tilannut AstraZenecalta 300 miljoonaa rokoteannosta ja sillä on optio 100 miljoonaan lisäannokseen.

13.46 Rovaniemellä ja Kolarissa yksi uusi tartunta

Lapin sairaanhoitopiirissä on perjantaina todettu kaksi uutta tartuntaa. Tartunnat todettiin Kolarissa ja Rovaniemellä. Molemmissa tapauksissa henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Sairaanhoitopiirissä on kuluvalla viikolla todettu tapauksia yhteensä 14.

Kaiken kaikkiaan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 485 koronatapausta. Lukuun sisältyvät myös ulkopaikkakuntalaiset henkilöt.

12.00 Länsi-Pohjassa viisi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on perjantaina todettu viisi uutta koronatartuntaa. Sairaanhoitopiiri tiedottaa seuraavan kerran tilanteesta maanantaina.

Kuluvalla viikolla sairaanhoitopiirissä on todettu yhteensä 15 tapausta.

Kaiken kaikkiaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin näytteenottopisteissä tehtyjen testien perusteella on todettu 442 koronatapausta.

11.59 Suomessa on todettu 363 koronatartuntaa

Suomessa on todettu 363 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on raportoitu 4 491 tartuntaa, mikä on 983 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia oli eiliseen mennessä raportoitu 664. Sairaalahoidossa oli eilen 138 ihmistä, joista tehohoidossa 22.

11.57 Saksan terveysministeri ei usko AstraZenecan rokotteen saavan rajoittamatonta käyttölupaa

AstraZenecan koronarokote ei saa EU:ssa rajoittamatonta käyttölupaa, arvioi Saksan terveysministeri Jens Spahn. Ministerin mukaan syynä ovat puutteelliset tiedot siitä, miten rokote toimii iäkkäämmillä potilailla.

Spahn sanoi tiedotustilaisuudessa odottavansa kuitenkin, että rokote saa käyttöluvan, kun Euroopan lääkevirasto tänään kertoo arvionsa lopputuloksista.

Lääkeyhtiön ja EU-komission välillä on rokotteen käyttöluvan käsittelyn edellä syntynyt sanaharkkaa, kun komissio katsoo yhtiön rikkovan toimitussopimuksensa ehtoja.