Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Perheet tar­vit­se­vat puo­lus­ta­jan­sa

Yhteiskunnallista keskustelua on hallinnut ilmastonmuutos ja hiilidioksidipäästöt. Se ei ole yhteiskuntamme säilymisen kannalta suurin huolenaihe. Suurin huoli on kestämättömällä tavalla romahtanut syntyvyys.

Suomessa tuodaan liian vähän esille lasten mukanaan tuomaa sisältöä elämään ja rikkautta, jonka lapsi tullessaan antaa vanhemmilleen ja läheisilleen. Esiin muistetaan nostaa kyllä ongelmat. Radikaaleimmat puheet kertovat, kuinka lapsi valvottaa ja vanhempi joutuu oman elämänrytmin muuttamaan. Se on hyvin pientä sen rinnalla, mitä lapsi tullessaan tuo.

Suomessa hedelmällisyysluku oli viime vuonna 1,32. Se on pienin lukema koko mittaushistorian aikana. Huomioitavaa on, että tilastokeskuksen tiedot yltävät jopa vuoteen 1776 saakka. 2022 Suomeen syntyi vain 44 933 vauvaa, mikä on yhtä vähän kuin 1868.

Suomi ei voi jatkaa näin mitättömän perhepolitiikan tiellä. Keskusta on ansiokkaasti puolustanut perheiden jaksamista, kuten viemällä läpi perhevapaauudistuksen, joka parantaa perheiden vapaita leikkaamatta kotihoidontukea. Varhaiskasvatusmaksuja on alennettu roimasti ja tuhansilla perheillä maksut ovat alentuneet nollaan. Kohonneiden kustannusten keskellä viime joulukuun lapsilisät maksettiin tuplana, jotta jokaisessa kodissa on mahdollisuus antaa lapsille joulu.

Perheiden jaksaminen ei tapahdu sormia napsauttamalla tai lämpimillä puheilla. Niiden sijaan tarvitsemme vieläkin määrätietoisempia toimia. Euroopasta löytyy hyviä esimerkkejä siitä, miten syntyvyys on saatu nousemaan.

Esimerkiksi Unkarissa viimeisin tukimuoto on 30 000 euron laina aviopareille. Jos lapsia syntyy vähintään kolme, ei lainaa tarvitse maksaa takaisin. Ranskassa noudatetaan yksilöverotuksen sijaan yhteisverotusta, mikä palkkatulon osalta lapsiperheiden kohdalla voi olla huomattavasti Suomen verotusta edullisempaa.

Suomen tilanne ja tulevaisuuden näkymä on todella huolestuttava. Tulevalla hallituskaudella tarvitaan määrätietoista ja kunnianhimoista perhepolitiikkaa. Keinoja tilanteen korjaamiseksi on, enää puuttuu vain yhteiskunnallinen tahtotila.

(kesk.)