Kysely: Miten pidät itsesi ja asun­to­si vii­leä­nä hel­teel­lä? – kerro vink­ki­si Lapin Kan­sal­le, teemme ai­hees­ta juttua

Kolumni: Kes­kin­ker­tai­suus kun­niaan, elä­mäs­sä ei tar­vit­se koko ajan nauttia kai­kes­ta

Yritykset: Kemissä yri­te­tään perua ym­pä­ris­tö­lu­pa ro­mu­yri­tyk­sel­tä – "Poik­keuk­sel­li­nen toimi"

Kolumni

Pelkoa ja ute­liai­suut­ta Norp­pa­li­ves­sä – köl­löt­te­ly ei ol­lut­kaan huo­le­ton­ta loi­koi­lua vaan ankaraa nor­pan­työ­tä

Jaakko Laitinen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti ja rovaniemeläinen vapaa taiteilija.
Jaakko Laitinen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti ja rovaniemeläinen vapaa taiteilija.
Kuva: Jussi Leinonen

Oli upeaa päästä pitkästä aikaa festareille, ja vieläpä Kaukosessa Hiljaisuus-festivaalien merkeissä viime viikonloppuna. Elävän musiikin jano sekä taiteen tapahtumisen nälkä lie yltynyt niin minulla kuin monilla muillakin mahdottomiin mittasuhteisiin, ja monitaidefestivaalin hämmästyttävä tarjonta oli kuin nektaria rohtuneille huulillemme.

Taiteenlajien monenkirjavuuden lisäksi tarjoutui tilaisuus tarkastella myös luonnon monimuotoisuutta, kun tulin unohtaneeksi ensimmäisenä yönä telttani sisemmän oviluukun raolleen. Aamulla sain poimia monenlaista mönkijää pois telttakankaalta ulos lajityypillisempiin olosuhteisiin. Ilahduttavaa huomata, miten monenlaista pientä vipeltäjää oli Lapin kesä saanut myös oman lajini edustajien lisäksi liikkeelle.

Keväällä oli kaltaiseni kaupunkiasukki saanut seurailla suurempaakin megafaunaa maailman luonnonsäätiön mainion Norppaliven välityksellä. Edistysaskeleena edellisiin kausiin verrattuna kuultiin nyt kuvan lisäksi äänikin, joka toi Saimaan kevätöiden salaperäisen äänimaailman suorana myös kerrostalohuoneistoon.

Hetkittäisten dramaattisten örähdysten ja kamppailujen sijaan kanavan itselleni tärkeimmäksi anniksi nousi kuitenkin norpan normaali kivellä köllöttely. Omien kiireiden kanssa säätäessä oli lohduttavaa tietää, että suuren Saimaan pienellä luodolla oli auringossa loikoilemassa freelancer-taiteilijan monimutkaisista muuttuvista epävarmuuksista onnellisen tietämätön vesieläin.

"Mutta yhtä tietämätön olikin tämä ihmiskatsoja eläimen elämästä."

Mutta yhtä tietämätön olikin tämä ihmiskatsoja eläimen elämästä. Kävikin ilmi, että köllöttely ei ollutkaan huoletonta loikoilua, vaan ankaraa norpantyötä karvoituksen kuivattelemiseksi uuden kesäturkin tieltä.

Siksi olikin surkeaa kuulla kameran sulkemisen syy: kenties sama uteliaisuus, joka on ajanut lajimme keksimään tulenteon taidon ja lähettämään raketin kuuhun, oli houkutellut eräitä ihmiskunnan edustajia huristelemaan moottoripeleillä liian lähelle norppien köllöttelykiveä ja säikäyttänyt eläinparat kesken keväisten turkinkuivatustalkoiden.

Oliko iskenyt koronan kukistamaksi luultu FOMO:n eli paitsi jäämisen pelko? Ihmisen kun on änkeydyttävä joka paikkaan, ja kun joka paikkaan ei voi yksi ihminen ängetä, tunnemme riipaisevia riittämättömyyden tunteita kurkistellessamme internetin ihmeikkunasta näitä monenkirjavia tilanteita, joista valtaosa jää meiltä vääjäämättä ikuisiksi ajoiksi tavoittamattomaksi.

Sietämättömästä pelosta ja uteliaisuudesta huolimatta olkaamme sen verran ihmisiksi, että annamme eläinten elää elämäänsä rauhassa omilla alati kapenevilla kaistaleillaan.