Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 6. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: De­mo­met­sät kas­va­vat kai­vat­tua tietoa – Ro­va­nie­mel­le pe­rus­tet­tu­ja alueita aiotaan tutkia seu­raa­vat sata vuotta

Itsenäisyyspäivä: Suomi juhlii tänään 105-vuo­tis­ta it­se­näi­syyt­tään – Lapin Kansa seuraa juhlia paikan päällä

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Par­la­men­tin ala­huo­ne antoi luot­ta­muk­sen­sa Italian pää­mi­nis­te­ri Giu­sep­pe Con­tel­le – to­del­li­nen koetus nähdään se­naa­tis­sa tiis­ta­na

Keskustalainen Italia Viva käveli viime viikolla ulos Italian hallituksesta.

Pääministeri Giuseppe Conte sai parlamentin alahuoneen luottamuksen odotettua helpommin.
Pääministeri Giuseppe Conte sai parlamentin alahuoneen luottamuksen odotettua helpommin.
Kuva: ROBERTO MONALDO / POOL

Italian parlamentin alahuone äänesti maanantaina pääministeri Giuseppe Conten luottamuksen puolesta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Conten hallitus sai luottamuksen äänin 321–259.

Luottamusäänestykseen päädyttiin, kun hallituskumppani Matteo Renzi veti puolueensa Italia Vivan hallituksesta viime viikolla. Italia Viva perusteli lähtönsä sillä, ettei se hyväksy tapaa, jolla pääministeri hoitaa koronapandemian ja talouden tuplakriisiä.

Jos luottamusta ei olisi herunut, Conte olisi joutunut eroamaan tehtävästään.

Äänestys ei ollut yhtä tiukka kuin ennalta odotettiin.

Conte kuitenkin kohtaa tiukemman haasteen tiistaina, kun luottamusäänestys siirtyy maan ylähuoneeseen senaattiin. Hallituksella oli senaatissa vain niukka enemmistö silloinkin, kun Italia Viva kuului vielä hallituskoalitioon.

Vakuuttaakseen keskustalaiset ja liberaalit parlamentin jäsenet, Conte on luvannut parannella hallitusohjelmaansa. Conte on sanonut haluavansa nykyaikaistaa Italiaa ja vauhdittaa taantuman vaivaaman talouden elvyttämistä.

Senaatin äänestystulosta voidaan Reutersin mukaan odottaa noin seitsemältä tiistai-iltana Suomen aikaa.

Äänestyksen tulosta on vaikea ennustaa etukäteen, mutta asiantuntijat uskovat Conten voittavan niukasti 321-paikkaisen ylähuoneen luottamuksen poissaolojen ja tyhjien äänten avulla.