Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Tuulivoima: Itä-Lap­piin voi nousta maan suurin tuu­li­puis­to, jos tut­ka­on­gel­miin löytyy rat­kai­su

Kolumni: Et voi tietää, mil­lai­nen toisen tarina ko­ko­nai­suu­des­saan on

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Pa­rii­sis­sa neljä puu­kot­ta­nut po­lii­sin it-työn­te­ki­jä oli kään­ty­nyt mus­li­mik­si puo­li­tois­ta vuotta sitten

45-vuotiasta miestä ei pidetty radikalisoituneena.

Poliisin pääpoliisiasema eristettiin torstaina hyökkäyksen tutkinnan takia.
Poliisin pääpoliisiasema eristettiin torstaina hyökkäyksen tutkinnan takia.
Kuva: IAN LANGSDON

Ranskassa etsitään vastausta nyt siihen, miksi poliisissa työskennellyt 45-vuotias mies puukotti kolme poliisia ja yhden poliisin hallinnon työntekijän kuoliaiksi torstaina Pariisin pääpoliisiasemalla. Lisäksi yksi henkilö on loukkaantunut ja leikkaushoidossa, kertoi Reuters.

Poliisi ampui veitsi-iskun tekijän välittömästi hyökkäyksen jälkeen pääpoliisiaseman sisäpihalle.

– Hänen käytöksessään ei oltu havaittu mitään poikkeavaa tai hälyttävää, sanoi Ranskan sisäministeri Christophe Castaner.

Muutamia minuutteja kestäneessä veitsihyökkäyksessä kuoli kolme miestä ja yksi nainen. Hyökkääjä oli Ranskan lehdistön mukaan kääntynyt muslimiksi puolitoista vuotta sitten.

Poliisi kuulusteli vaimoa

Hyökkääjä oli poliisin pitkäaikainen työntekijä. Hän oli työskennellyt poliisissa 16 vuotta. Hän oli kotoisin Ranskan hallintoalueelta Martiniquelta. Hän oli Le Monden mukaan kuulovammainen muttei kokonaan kuuro.

Hän oli mennyt naimisiin vuonna 2014. Poliisi otti miehen vaimon kuulusteltavaksi iskun jälkeen, mutta vaimoa ei epäillä rikoksesta.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemien naapurien mukaan mies harjoitti uskontoaan kuten kuka tahansa muslimi: hän kävi säännöllisesti asuinpaikkansa, Pariisi pohjoispuolella sijaitsevan Val-d'Oise'n Gonesse'n lähimoskeijassa.

Motiivia selvitetään

Viranomaiset yrittävät selvittää iskun motiivia. Useiden terrori-iskujen kohteeksi joutunutta Ranskaa järkyttää erityisesti tieto siitä, että hyökkäys tapahtui pääpoliisiasemalla.

Poliisi teki torstaina koti-etsinnän hyökkääjän asuinhuoneistoon ja etsi vihjeitä yhteyksistä terrorismiin.

Ranskan sisäministeri Christophe Castaner antoi lausunnon lehdistölle torstaina hyökkäyksen jälkeen Pariisissa.
Ranskan sisäministeri Christophe Castaner antoi lausunnon lehdistölle torstaina hyökkäyksen jälkeen Pariisissa.

Ranskan poliisin ammattiyhdistysliikkeen puheenjohtaja Jean-Marc Bailleul sanoi BMF TV:n haastattelussa, että hyökkäys oli pikemminkin rikollinen kuin terroristinen teko.

– Se oli puhdasta hulluutta, hän kuvaili.

France.infon haastattelema poliisivirkailija Christophe Crepin sanoi, että hyökkääjällä oli ongelmia esimiehensä kanssa.

– Heidän välillään oli jännitteitä. En usko että kyse oli terrorismista.

Vuoden 2017 huhtikuussa Pariisin keskustassa Champs-Élysées'lla poliisi ammuttiin kuoliaaksi poliisiautoon ja kaksi hänen kollegaansa haavoittui.

Tekijällä ei ollut yhteyksiä terroristisiin äärijärjestöihin, vaikka aluksi äärijärjestö Islamilainen valtio ilmoitti olevansa vastuussa iskusta.