Mainos

Pa­ras­nie­men hau­taus­maan jä­te­pis­teet ovat uu­dis­tu­neet

Parasniemen hautausmaan jätepisteet ovat uudistuneet elokuun aikana. Aitaukset pitävät sisällään tutut keräysastiat eri jätelaaduille.

-

Tarkkasilmäiset hautausmaan kävijät ovat varmasti jo huomanneet, että Parasniemen hautausmaan jätepisteet ovat uudistuneet elokuun aikana. Jäteaitauksia on tällä hetkellä kuudella jätepisteellä, loputkin jätepisteet uudistetaan lähiaikoina. Aitauksilla on saatu jätepisteiden ilmettä siistimmäksi ja yhdenmukaiseksi. Aitaukset pitävät sisällään tutut keräysasiat eri jätelaaduille: polttokelpoinen jäte, metalli, kartonki ja puutarhajäte.

Käytetään siis jokainen hetki aikaa jätepisteellä ja luetaan mitä mihinkin astiaan kuuluu laittaa, astiat on selkeästi nimetty uusilla tarroilla:

  • Puutarhajätteeseen laitetaan vain maatuvaa jätettä. Puutarhajätteeseen ei saa laittaa jätettä muovipusseihin pakattuna, vaan muovipusseista tyhjennetään maatuva jäte puutarhajätteeseen ja muovipussi laitetaan polttokelpoiseen jätteeseen. Puutarhajätteeseen ei myöskään laiteta kukkalaitteita, koska niissä on usein muovinen alusta, nauhoja yms. Kukkapurkit on poistettava ja ne laitetaan polttokelpoiseen jätteeseen.
  • Metalliin laitetaan hautakynttilöiden metalliset kannet sekä metalliset kynttilälyhdyt.
  • Kartonkiin laitetaan vain puhtaat ja kuivat pahvilaatikot ja muut kartonkituotteet. Likaiset pahvit tulee laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.
  • Polttokelpoiseen jätteeseen laitetaan kaikki muoviset ja muovia sisältävät tuotteet, mm muovipussit, kukkapurkit, kynttilät, kukkien kääreet, rikkinäiset muovimaljakot, hautalaitteet ja sidotut kukkakimput, kertakäyttöhanskat, kasvomaskit, likaiset pahvit.
  • Lasinkeräystä ei ole, koska lasinkeräykseen käyvää puhdasta lasijätettä ei hautausmaalla synny. Pieni määrä lasijätettä voidaan laittaa polttokelpoiseen jätteeseen.
-

Hautausmailta huomautetaan myös, että vesipisteille ei pidä jättää minkäänlaisia roskia, vaan ne viedään lähimmälle jätepisteelle ja lajitellaan asianmukaisesti.

Tornion seurakunnalle on myönnetty Kirkon ympäristödiplomi vuonna 2021. Siinä on kiinnitetty erityistä huomiota jätteiden lajitteluun ja kierrätykseen. Seurakunta on sitoutunut diplomin vaatimuksiin. Vaatimusten täyttymiseen tarvitaan myös hautausmailla vierailevien panosta ja osallistumista. Hautausmaiden työntekijät toivovatkin vierailijoiden kiinnittävän erityistä huomiota jätteiden lajitteluun, jotta jokainen jäte menisi oikeaan osoitteeseen. Ympäristötyö on yhteistyötä!