pääkirjoitus: Yh­teis­ym­mär­rys­asia­kir­ja avasi Suo­mel­le ja Ruot­sil­le ovet Naton jä­se­nyys­neu­vot­te­lui­hin – Turkki sai ha­lua­man­sa, vaikkei mikään muu­tu­kaan

Ruokahuolto: Suomen vil­ja­va­ras­tot hu­pe­ni­vat his­to­rial­li­sen vä­häi­sik­si

Mainos: Lapin Kansa Digin ke­sä­tar­jous: 17,90 € 3kk, vain tänään.

Pal­lo­lii­ton Poh­joi­sen alueen seu­roil­ta ve­too­mus: Lasten ja nuorten har­ras­tus­ten ra­joit­ta­mi­nen on täysin koh­tuu­ton­ta

Vetoomuksen allekirjoittaneissa seuroissa on kaikkiaan 12 300 pelaajaa.
Vetoomuksen allekirjoittaneissa seuroissa on kaikkiaan 12 300 pelaajaa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Palloliiton Pohjoisen alueen seurat vetoavat, ettei jalkapallon ja futsalin harrastamista alueella enää rajoitettaisi, sillä lapset ja nuoret ovat kärsineet rajoituksista jo aivan kohtuuttoman suuresti.

Vuosi sitten Suomessa arvioitiin, että jopa joka kolmas lapsi ja nuori oli lopettanut harrastamisen eri lajeissa koronasulkujen takia. Määrä on valtakunnallisesti kymmeniä tuhansia. Nuoret ovat herkässä iässä, jossa jo muutaman viikon tauko voi olla kohtalokas muun muassa harrastuksen lopettamisen ja mielenterveyden kannalta. Jo vuosi sitten saatu tieto osoitti sen, että lasten ja nuorten harrastamisen rajoittamisen haitat ovat saatuja hyötyjä suuremmat.

Seurat ovat toimineet vastuullisesti ja terveysturvallisesti ennakoiden koko pandemian ajan. Seurat ovat laatineet Suomen Palloliiton linjan mukaiset toimivat ja jatkuvasti päivitetyt arkikäytännöt, jotta kaikilla seuroissa mukana olevilla on turvallista harrastaa jalkapalloa ja futsalia.

Samalla seurat ovat tarjonneet lapsille ja nuorille säännöllisen, turvallisen sekä vastuullisen harrastuksen, mikä on pitkällä tähtäimellä terveyden kannalta avainroolissa. Itsetunnon ja itseluottamuksen vahvistamisessa harrastamisella on keskeinen rooli, vaikuttaen siten myös koulumenestykseen.

Voidaankin kysyä, ovatko valtioneuvoston suunnitelman mukaiset lasten ja nuorten liikuntapaikkojen sulut saavutettuja hyötyjä suuremmat, varsinkaan jos samanaikaisesti lapset ja nuoret istuvat päivisin useamman tunnin ajan samassa koululuokassa.

Seurat vetoavatkin Pohjois-Suomen ja Lapin Aluehallintoviranomaiseen, ettei alueellamme enää kohdisteta lasten ja nuorten harrastamiseen liittyviä lisärajoituksia. Kokemusten mukaan tästä eivät kaikki lapset ja nuoret enää selviä takaisin liikunnan pariin. Tämä hinta on seurojen mielestä liian kova alueemme lasten ja nuorten maksettavaksi.

Allekirjoittaneet Suomen Palloliiton jäsenseurat, 12 300 pelaajaa edustaen:

FC Raahe ry

FC Santa Claus Napapiiri ry

Oulun Harrastefutis ry

FC Wimma Kajaani ry

Oulaisten Huima ry/jalkapallo

Haapajärven Kiilat ry

Limingan Pallokarhut

Keminmaan Pallo Ry

AS Moon ry

Tornion Tarmo ry

FC PaKa

TP-47 ry

Ponkilan Pantterit ry

Oulun Luistinseura ry

Haukiputaan Pallo ry

Ajax-Sarkkiranta ry

Kajaanin Haka ry

FC-88 Kemi ry

Sodankylän Pallo ry/jalkapallo

Oulun Naisfutis Ry

Ac Oulu

Oulunsalon Pallo ry

Rovaniemen Palloseura ry

Merilappi United ry

FC Oulun Pallo ry

Tornion Jalkapalloklubi Ry

Kajaanin Palloilijat ry

Pellon Ponsi ry

FC Ylivieska

SuPs

FC Kurenpojat ry

FC Folk ry

Kemin Palloseura ry

Kemijärven Pallo -55 ry

Ysikaks Nivala ry