Pak­kas­ukos­sa on vie­rail­lut monia ko­ti­maan tähtiä ja muuan Imelda May, joka kohta fes­ti­vaa­lien jälkeen myi pla­ti­naa

Lämminhenkinen festari järjestetään nyt 15 kertaa. - "Tunnelma on pääesiintyjämme"

Antti Pasanen ja Tuomas Laajoki järjestävät lämminhenkistä festaria jo 15. kertaa.
Antti Pasanen ja Tuomas Laajoki järjestävät lämminhenkistä festaria jo 15. kertaa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Blues-, jazz- ja rock´n roll -musiikkiin keskittynyt Pakkasukko blues´n jazz - festivaali on teini-iässä. 15-vuotiasta festaria ovat sen alkuajoista saakka järjestäneet Tuomas Laajoki ja Antti Pasanen.

– En olisi ikikuuna uskonut, mitä kaikkia esiintyjiä voimme tuoda ihmisten kuultavaksi, tuumaa Tuomas Laajoki.

Festivaali on vuosien varrella kasvanut viisipäiväiseksi tapahtumakokonaisuudeksi, jossa musiikki soi ympäri Kemin kaupunkia. Osa tapahtumista on ilmaisia, ja edellisvuosien tapaan Pakkasukko-artistit tekevät myös koululaiskonsertteja.

– Jo ensimmäisenä vuonna tuloutimme festivaalin tuottoja bändileirin perustamiseen. Leiri on vieläkin olemassa. Kulttuurikasvatus on meillä voimakkaasti läsnä. Se on mielestäni äärettömän hieno juttu. Ajattelen, että työllämme on merkitystä, Laajoki toteaa.


Pasanen kertoo, että jokavuotinen festari syntyy melko pienillä resursseilla ja myös tilat ovat rajalliset. Festivaalin pääkonsertit järjestetään tänäkin vuonna Ankkurissa ja Merihovissa.

– Olemme saaneet todella hyvää laatua aikaiseksi. On erittäin palkitsevaa nähdä, kuinka innoissaan ihmiset ovat, ja tämäkin huone on täynnä rakkautta. Sillä energialla jaksaa vuoden suunnitella ja valmistella, Pasanen iloitsee Merihovin salin pöydässä istuessaan.

Tämän vuoden festivaalin ensimmäiset artistit buukattiin syksyllä.

– Kiinnostavien artistien löytäminen on helppoa. On suorastaan runsaudenpula, Pasanen sanoo.

– Kiinnostavia esiintyjiä on maailma täynnä. Aina pitää myös miettiä sitä, mitä lipun ostaja haluaisi nähdä. Emme ole kuitenkaan koskaan tuottaneet ohjelmallista pettymystä, Laajoki jatkaa.


Tutut esiintyjät vetävät väkeä festivaaleille, mutta Laajoki ja Pasanen haluavat tarjota kuulijoille myös uusia elämyksiä.

– Ilokseni voi sanoa, että ohjelmisto on yleensä toiminut, kuten on ajateltu, Laajoki sanoo.

Vaikka kaikki tämän vuoden festivaaliesiintyjät ovat järjestäjille rakkaita lapsia, suostuvat he nostamaan esiin muutaman kiinnostavan artistin.

– Robert Gordon perjantaina. Lauantaina on monta mielenkiintoista esiintyjää: Marzi Nyman sekä ruotsalainen Trickbag. Hearthill comeback-kiertueellaan tekee satavarmasti loistavan keikan. Kovia naislaulajia löytyy Helge Tallqvistin bändistä, Pasanen vinkkaa.

– Martin Harley on kova nimi ja myös esimerkiksi Cinelli Brothers on kiinnostava, Laajoki sanoo.


Ensimmäisestä Pakkasukosta on festivaalin puuhamiehille mieleen jäänyt muun muassa se, kuinka nopealla aikataululla festivaali polkaistiin käyntiin. Festivaaleilla esiintyi muun muassa Anders Öberg & Vitali Imereli avec. Hot Club de Finlande ja Jo’Buddy & Downhomeking III.  Festareilla kävi pari sataa vierasta.

Vuosien varrella Pakkasukosso on vieraillut monia mielenkiintoisia nimiä. Vuonna 2009 Pakkasukossa vieraili Imelda May.

– Sen jälkeen hänestä tuli platinalevyartisti. Vuonna 2015 meidän molempien suosikki The Paladins saatiin Kemiin ja Suomeen kymmenen vuoden tauon jälkeen, Pasanen muistelee.

– Django Reinhardt retrospective consert oli spesiaalijuttu, joka esitettiin Sauvo-talossa, Laajoki jatkaa.

Laajoki ja Pasanen ovat aikaisempina usein hypänneet itsekin Pakkasukkolavalle. Tänä vuonna Pasasen Kantripartio aloittaa lauantain jo aamuyhdeksältä, jolloin yhtye soittaa keikan hotellin aamiaisella.

– Hotellissa majoittuvalle festarikävijälle tämä on varmasti uniikki kokemus, tuumaa Tuomas Laajoki.

Pakkasukko-jameja järjestetään peräti kolme kappaletta. Monelle kävijälle jamit ovat vähintään yhtä tärkeä juttu kuin itse pääkonsertit. Jamilavalle saattaa nousta myös pääkonserteissa nähtyjä esiintyjiä.

– Moni kysyy, mikä Pakkasukossa on se pääesiintyjä. Tunnelma!, Pasanen sanoo.

Tapahtumia ympäri kaupunkia

Pakkasukko viikko käynnistyy keskiviikkona, jolloin 17 joukkuetta osallistuu LumiVisio2020 -lumenveistokilpailuun Kemin Täiköntorilla ja kävelykadulla ja 12 joukkuetta Yukigassen-lumisotaan Täikönpuiston edustalla. Kilpajoukkueissa on nuoria Ammattiopisto Lappialta, Lapin AMK:sta, Kemin yläkouluista sekä Kemin, Simon ja Keminmaan lukioista.

Lisäksi omilla joukkueillaan ovat lumenveistossa mukana Kemin seurakunta, Kemin kuvataiteilijat ja Kohtaamispaikka Mikseri. Kilpaan ryhdytään jo yhdeksältä, jolloin paikalla on myös Lappian aktiivirekka ja seurakunnan Arvokärry. Täiköntorilla Lappian matkailualan- ja catering-linja myy nokipannukahvia ja makkaraa ja Vihreä Kemin HyvikkiBaari tarjoilee hyvikkismoothieita. Makkarat saa tuoda mukana myös itse.

Pakkasukko goes Kulttuurikeskus jatkaa keskiviikkotapahtumaa, kun klo 19 kulttuurikeskuksessa avataan Pakkasukon 15-vuotisjuhlanäyttely ja aulan lavalle nousevat niin Meri-Lapin musiikkiopiston rytmimusiikinlinjan soittajat kuin myös Lappian pop- ja jazzkonservatorion nuoret seitsemällä hienolla kokoonpanolla.

Torstaina Pakkasukko goes Kulttuurikeskukseen Oulun pop- ja jazzkonservatorion nuorten noustessa lavalle kello 19. Ilta jatkuu pääsymaksuttomissa festarien avausjameissa Kukossa kello 21 Zoe Gilbyn tähdittämänä.

Perjantaina jo perinteeksi muodostunut Koululaisjazz vie Kemin kaikille yläkouluille ja lukiolle rytmimusiikin ilosanomaa heti aamusta.

Kitaristi Marzi Nymanin kitaraklinikka on avoin kaikille kiinnostuneille RockBar & Grill 82 kello 17 alkaen osana Rock Academy Kemin toimintaa.

Pakkasukko Blues N’ Jazz –festivaali alkaa kitaraklinikan jälkeen klo 19 Martin Harleyn konsertilla Bar Brankkiksessa ja jatkuvat niin RockBar & Grill 82:ssä ja festivaalin pääpaikassa Cafe-Bar Ankkurissa ja Hotelli Merihovissa. Lauantaina tapahtuma levittäytyy Merihovin lisäksi, RockBar & Grill 82:n, Cafe Herttaan, Oluthuone Kukkoon, Sataman Krouwiin sekä Cafe-Bar Ankkuriin.