Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pa­ket­tien en­nä­tys­jou­lu täyttää au­to­maa­tit myös Ro­va­nie­mel­lä

Automaattien ja Pohjolankadun R-kioskilla toimivan Postin lisäksi paketteja ohjataan väliaikaiseen noutopisteeseen Postikadulle.

Ruusa Sarajärvi Kuljetusliike Puljulasta tyhjentää Postin pakettiautomaattia Kauppakeskus Revontulessa. Tavallisesti lähtevät paketit tyhjennetään automaatista kerran päivässä, mutta joulun lähestyessä tarvitaan kaksi kierrosta. Samana iltapäivänä paketit jatkavat matkaa Ouluun.
Ruusa Sarajärvi Kuljetusliike Puljulasta tyhjentää Postin pakettiautomaattia Kauppakeskus Revontulessa. Tavallisesti lähtevät paketit tyhjennetään automaatista kerran päivässä, mutta joulun lähestyessä tarvitaan kaksi kierrosta. Samana iltapäivänä paketit jatkavat matkaa Ouluun.
Kuva: Anssi Jokiranta

Joulun lähestyminen on tuonut ennätysmäärän paketteja niin Postin pakettiautomaatteihin kuin postipalveluihin Pohjolankadun R-kioskilla.

– Ruuhkaa on oikeastaan joka paikassa, enemmänkin mihin on osattu varautua. Pakettimäärä on niin iso, sanoo Postin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Sauli Metsävirta.

Verkkokauppa on kasvanut koronaepidemian myötä. Joululahjojen lähettämistä edeltää marraskuun lopussa pidettävä tarjouspäivä Black Friday, jonka myynti Suomessakin on kasvanut vuosi vuodelta.

Ruuhkahuippua helpottamaan on avattu väliaikainen noutopiste Postikadulle, entiseen postitaloon.

– Kuinka kauan se pidetään joulun jälkeen toiminnassa voidaan arvioida tilanteen mukaan, Metsävirta sanoo.

Automaatti yhä suositumpi

Viime aikoina paketteja on saattanut joutua hakemaan kauempaakin kuin noutopaikaksi valitusta automaatista.

– Ensisijaisesti paketti ohjataan läheiseen automaattiin tai Postiin. Jos nämäkin ovat täynnä, voi paketti päätyä vähän etäämmäksikin. Tavoitteemme kuitenkin on, että vastaanottaja saa noutaa paketin heti, eikä sitä varastoida kunnes haluttu automaatti vapautuu, Metsävirta avaa.

Pohjois-Suomen aluepäällikön korviin ei ole kantautunut juurikaan palautetta aiheesta.

– Ehkä pohjoisen ihmiset ovat tottuneet pidempiin välimatkoihin.

Pakettien lähettäminen on lisääntynyt, mutta myös pakettiautomaattien suosio on kasvanut jatkuvasti, mikä on osaltaan johtanut niiden ruuhkautumiseen.

Metsävirran mukaan Rovaniemen keskustaan onkin tulossa uusia pakettiautomaatteja ja osaa nykyisistä laajennetaan. Joulusesongissa muutostöitä ei kuitenkaan voida toteuttaa, vaan ne odottavat rauhallisempaa ajankohtaa.

Rovaniemen keskustaan on tulossa uusia pakettiautomaatteja ja osaa nykyisistä laajennetaan. Joulusesongissa muutostöitä ei kuitenkaan voida toteuttaa, vaan ne odottavat rauhallisempaa ajankohtaa.

Pakettien vastaanottajilta Metsävirta toivoo paketin noutamista mahdollisimman pian saapumisilmoituksen tultua.

– Kun saapuneen lähetyksen noutaa, vapautuu pakettiautomaatista lokero uudelle paketille, hän perustelee.

Jatkossa pakettiautomaatteja löytynee yhä enemmän myös kerrostalojen ala-auloista. Posti tarjoaa mahdollisuutta tähän, ja Rovaniemellä pakettiautomaatti onkin sijoitettu esimerkiksi opiskelija-asuntosäätiö Domus Arctican uusimpaan kerrostaloon.

– Tämä on tulevaisuutta. Etenkin uusissa, isommissa kerrostaloyhtiöissä asukkaille tarkoitetut pakettiautomaatit ovat herättäneet kiinnostusta ja ainakin täällä Oulussa niitä on jonkin verran toteutettukin, Metsävirta kertoo.

Napapiirin konttori palvelee

Kun perinteiset postikonttorit ovat viime vuosina siirtyneet R-kioskeille ja muille niin sanotuille kumppaneille koko maassa, löytyy Rovaniemeltä poikkeus. Joulupukin pajakylässä Napapiirillä palvelee perinteinen Joulupukin pääposti. Näin vaikka matkailijoita saapuu koronaepidemian vuoksi vain murto-osa tavallisesta määrästä. Matkailuimagostaan huolimatta Joulupukin pääpostin kirje- ja pakettipalvelut ovat yhtä lailla paikallisten käytettävissä.

Koronaepidemian seurauksena postin kulku ulkomaille on hidastunut ja joihinkin maihin se on jopa täysin katkolla.

– Tilanne elää jatkuvasti. Lentoja on vähennetty kaikkialla maailmassa ja  rajoitukset ja viranomaisohjeet voivat muuttua nopeastikin, Metsävirta kuvaa.

Lentojen sijaan postia kuljetetaan maailmalle muilla, yleensä hitaammilla kuljetustavoilla. Kaikkiin maihin postia ei voida Suomesta lähettää tällä hetkellä lainkaan, sillä liikenneyhteyksiä ei ole.

– Tämä on poikkeuksellinen tilanne, johon toivomme asiakkailta ymmärrystä.

Tausta

Pakettiennätys rikki jo joulukuun alussa

Posti ylsi joulukuun ensimmäisellä viikolla uuteen pakettiennätykseen: viikon aikana lähetettiin yhteensä 1,9 miljoonaa pakettia.

Postin teettämän tutkimuksen mukaan yli kaksi ja puoli miljoonaa suomalaista ostaa joululahjansa verkosta.

Myös vertaiskauppa on ennätyksellisen vilkasta. Joulukuun ensimmäisellä viikolla kuluttajien välisten pakettien määrä nousi jopa 70 prosenttia alkuvuoteen verrattuna.

Posti on varautunut sesonkiin avaamalla koko maahan 200 väliaikaista noutopistettä, ottamalla käyttöön seitsemänpäiväisen jakelun ja uudella paketin jättö ovelle -palvelulla.

Väliaikaisten noutopisteiden määrää kasvatetaan jatkuvasti ja uusia avataan tarpeen mukaan vielä sesongin aikana.

Posti on palkannut sesonkiin yhteensä 2 500 jouluapulaista.

Lähde: Posti.com