Hiihto: MM-kul­taa tuli! Niko Anttola hal­lit­si vapaan kisaa läh­dös­tä maaliin

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Kolumni
Tilaajille

Päi­vä­kir­ja: Valon väri

Päivä lyhentyy ja luonnonvalo vähenee hetki hetkeltä. Pimeänä vuodenaikana keinovalon merkitys kasvaa.

Kotikatuni katuvalot uusittiin hiljattain. Vanhojen talojen edustoilla nököttävät nyt sotilaallisessa rivissä uudenaikaiset, virtaviivaisesti muotoillut lamput. Parempi? Ei täysin!

Ensinnäkin huomasin koko lampunvaihto-operaation vasta, kun se oli jo tehty. En pannut merkille uusien pylväiden hoikistuneita siluetteja tai hurjasti lisääntynyttä valotehoa. Sen sijaan aloin ihmetellä, miten ilmapiiri kadulla oli ikään kuin laskenut. Ohikulkijat näyttivät pahaenteisemmiltä ja varjot vaarallisemmilta. Tunnelmaa viilensi muuttunut valon väri.

Nykyaikaiset led-, halogeeni- ja energiansäästölamput ovat kustannustehokkaita ja ilmastoystävällisiä. Ne ovat kirkkaita, ja tuottavat muun saasteen lisäksi vähemmän valosaastetta. Tämän kaiken tiedän, mutta nykyvalon kalseaan väriin en silti totu.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.