hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pai­ni­jat luot­ta­vat tut­kit­tuun tietoon Tokion olym­pia­mols­kil­la

Elias Kuosmanen väsyttää ja liikuttaa raskaan sarjan vastustajiaan. Arvi Savolainen uskoo pystyvänsä ratkaisemaan otteluja vielä viime sekunneilla.

Arvi Savolainen on Suomen edustaja 97-kiloisissa.
Arvi Savolainen on Suomen edustaja 97-kiloisissa.
Kuva: UWW

Elias Kuosmasen ja Arvi Savolaisen pitkäaikainen haave on pian totista totta, kun painin suomalaistähdet astelevat elokuun alussa Tokiossa olympiamolskille. Kaksikosta Savolainen saavutti maaliskuussa paikan kreikkalais-roomalaisen painimuodon 97-kiloisiin, ja samassa sarjassa yleensä paininut Kuosmanen yllätti ja hankki toukokuussa kisapaikan raskaasta 130-kiloisten sarjasta.

– Olin kai vain 15-vuotias, kun tajusin, että minulla on mahdollisuus olympialaisiin ja ammattimaiseksi painijaksi, Kuosmanen kertoo.

Kuosmanen oli keväällä hetken hämmennyksissään uudesta sarjastaan, mutta järkähtämättömänä ja älykkäänä painijana hän onnistui olympiatavoitteessaan. Sen jälkeen hän on kerryttänyt nopeasti lisää massaa. Sofian toukokuisissa olympiakarsinnoissa Kuosmanen painoi 108 kiloa, mutta nykyään vaaka näyttää 113 kilon lukemia.

– Uusi sarja on sekä haastava että virkistävä asia. Jokaisella kansainvälisellä treenileirillä tulee uutta ukkoa vastaan. Haaste on siinä, kuinka kykenen mahdollisimman hyvin painimaan itseäni isompia vastaan, Kuosmanen kuvaa.

– Olen hoksannut ajoituksen tärkeyden. On tajuttava se hetki, kun pitää väsyttää ja liikuttaa vastustajiaan, kovaan käsipainiin valmistautuva Kuosmanen jatkaa.

Tokiossa jokaiseen painoluokkaan kelpuutettiin 16 painijaa. Syyskuussa 26 vuotta täyttävä Kuosmanen painii olympiamolskilla 1.–2. elokuuta ja 22-vuotias Savolainen 2.–3. elokuuta.

Elias Kuosmanen siirtyi 130 kilon sarjaan.
Elias Kuosmanen siirtyi 130 kilon sarjaan.
Kuva: Tony Rotundo

Liettuassa onnistunut leiri

Savolainen toteaa tehneensä Tokion takia kaiken niin hyvin kuin vain on voinut.

– Paini on ollut kaiken aikaa keskiössä. Lajin ehdoilla olen elänyt, pieniä nyansseja eri painiliikkeisiin tehnyt Savolainen sanoo.

Savolainen tunnetaan hätäilemättömänä ja periksi antamattomana painijana.

– Vahvuutenani näen sen, että jaksan painia kauan, ja voitontahtoa minulla riittää viime sekunneille saakka, Savolainen arvioi.

Kuosmanen ja Savolainen treenasivat heinäkuussa kahden viikon ajan Druskininkaissa Liettuan ja Valko-Venäjän tulenaralla raja-alueella.

– Leiri Liettuassa täytti toiveet. Kropasta tajuaa, että kyllä tässä jotain on tehty, Savolainen tuumaa.

Vastustajien liikkeet tiedossa

Kuosmanen ja Savolainen kahmivat roppakaupalla mitaleja eri-ikäisten juniorien ja nuorten arvokisoista. Kuosmanen on kyennyt myös kahteen aikuisten EM-pronssiin.

Painin vastuuvalmentaja Marko Yli-Hannuksela otti omana aktiiviaikanaan seitsemän arvokisamitalia, joista kaksi olympiamolskilta. Vuonna 2000 Yli-Hannuksela oli pronssilla Sydneyssä ja vuonna 2004 hän otti hopeaa Ateenasta.

– Olen pitkään miettinyt, että kuinka parhaiten autan poikia olympiamaton luona. Olympialaiset ovat oma juttunsa, ykkösjuttu. Siellä painivat vain parhaat, ja kisojen status on kova. Olympialaisissa tulee yllätyksiä, sillä kaikkien kilpailijoiden pää ei kestä olympialaisten tärkeyttä, Yli-Hannuksela mietiskelee.

Apuna on tutkittu tieto, ja Yli-Hannuksela kiitteleekin Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihu) tietopankkia.

– Kihu keräsi tarkat tiedot painijoidemme olympiavastustajista. Siitä on paljon hyötyä meille.