Mainos

Pai­kal­lis­ta pien­yrit­tä­jää voi tukea os­ta­mal­la lah­ja­kor­tin netistä

Useat paikalliset yritykset helpottavat tuotteiden ja palveluiden ostamista viemällä liiketoiminnan osittain tai kokonaan verkkoon. Kivijalkamyymälöiden hiljentyessä tai ollessa kokonaan kiinni, kuluttajille halutaan tarjota mahdollisuus tehdä ostoksia ja tukea yrityksiä kotoa käsin.

Joni Ahola ja Jari Kunnari ovat iloisia siitä, miten hyvin Lahjakortit netistä -palvelu on otettu vastaan. Mikko Riskilän (oik.) yrityksen Lohiapajan lahjakortit lisättiin verkkokauppaan ensimmäisten joukossa. Kuva: Riia Valvimo, Rovaniemen Yrittäjät
Joni Ahola ja Jari Kunnari ovat iloisia siitä, miten hyvin Lahjakortit netistä -palvelu on otettu vastaan. Mikko Riskilän (oik.) yrityksen Lohiapajan lahjakortit lisättiin verkkokauppaan ensimmäisten joukossa. Kuva: Riia Valvimo, Rovaniemen Yrittäjät

Rovaniemeläinen Starttipaja valmennus Oy tukee paikallisia pienyrittäjiä tarjoamalla heille mahdollisuuden myydä lahjakortteja uudessa verkkokaupassa. Starttipajan perustajan Jari Kunnarin miettiessä ratkaisuja paikallisten yritysten kiperään tilanteeseen hän sai idean, jota Starttipajan tiimi lähti heti toteuttamaan.

– Haluamme tarjota yrittäjille mahdollisuuden tehdä myyntiä verkossa ja kuluttajille keinon tukea paikallisia yrityksiä kotisohvalta käsin, Kunnari summaa.

Nopeaa toimintaa

Starttipajan yrittäjäosakkaan ja koodarina toimivan Joni Aholan mielestä paikallisten yrittäjien auttaminen ja nopea toiminta on nyt tärkeää. Lahjakorttiverkkokauppa avattiin kolmessa päivässä ja sitä kehitetään jatkuvasti suoraan yrittäjiltä ja kuluttajilta tulevan palautteen avulla.

– Kun tätä vertaa joihinkin aikaisempiin verkkosivuprojekteihin, huomaa sivuston herättäneen heti kiinnostusta ja siitä ollaan jopa innoissaan, Joni Ahola kertoo.

Paikalliset vahvasti mukana

Starttipajan Lahjakortitnetista.fi -sivustolta löytyy lahjakortteja jo yli 32 rovaniemeläiseen yritykseen. Mukana ovat muun muassa liikuntastudio Aitopilates Rovaniemi, luontomatkailuun erikoistunut Arctic Joy, optikkoliike Brillet, naistenvaateliike Tredonne sekä liha- ja kalajalostamo Lohiapaja.

Rovaniemeläisen Lohiapajan lahjakortit lisättiin verkkokauppaan ensimmäisten joukossa. Yrittäjä Mikko Riskilä kertoo Starttipajan verkkokaupan tulleen hyvään saumaan.

– Idea omista lahjakorteista oli jo ennestään ja tuotteistusta niiden osalta oli jo tehty. Nyt lahjakortit oli helppo laittaa myyntiin Lahjakortit netistä -sivustolle, Riskilä sanoo. Riskilä suosittelee lahjakorttien tuotteistamista ja myynnin tehostamista verkossa myös muille yrittäjille.

– Omaperäisyys on tässä hyvästä. Kun lahjakortilla on selkeä nimi ja sen sisältö on tarkasti kuvattu, se on helppo sekä myydä että ostaa. Verkkomyynti on meille kaikille tärkeää, kun ovesta käyvä asiakas on vähentynyt, Riskilä tiivistää.

Lahjakortitnetista.fi - Mitä, miten ja kenelle?

Yrittäjä:

  • Palvelu on avoin kaikille lappilaisille pk-yrityksille.
  • Lahjakorttien lisääminen verkkokauppaan on maksutonta. Myydyistä lahjakorteista peritään pieni provisio verkkokaupan ylläpitämisestä aiheutuvien kustannuksenkattamiseksi.
  • Lahjakorttien mitätöinti tapahtuu kuluttajan asioidessa yrityksessä tai uudella kauppiaille tarkoitetulla mobiilisovelluksella.
  • Yrittäjä voi laskuttaa lahjakortin arvon Starttipajalta heti, kun saa heiltä vahvistuksen myynnistä.

Kuluttaja:

  • Lahjakortin ostaminen on helppo tapa tukea paikallista pienyrittäjää.
  • Palvelussa on mukana yrityksiä jo kolmesta kunnasta: Rovaniemi, Ii ja Ranua.
  • Lahjakortteja on mahdollista käyttää turvallisesti myös etänä.


Kotileipomo Hässäkkä tuo koteihin herkkuja ja hyvää mieltä

Asiakkaiden tarpeiden muuttuessa nopeasti, yrittäjiltä vaaditaan ripeän toiminnan lisäksi myös yhteistyötä.

Hässäkän yrittäjä Sari Poikajärvi-Mustonen kannustaa yhteistyöhön ja positiivisuuteen.
Hässäkän yrittäjä Sari Poikajärvi-Mustonen kannustaa yhteistyöhön ja positiivisuuteen.

Vallitseva poikkeustila on saanut useat yrittäjät ideoimaan uusia tuotteita ja palveluita.Kotileipomo Hässäkän yrittäjä Sari Poikajärvi-Mustonen sai idean uusistaherkkupaketeista, jotka saattoivat tulla yrityksen valikoimaan jäädäkseen.

Idea lähti liikkeelle VappuHässäkkä-paketista, joka sisältää Hässäkän omien suolaisten jamakeiden herkkujen lisäksi tuotteita myös muilta paikallisilta yrityksiltä. Paketista löytyy muun muassa vaahtokarkkeja, lappilaisia yrttishotteja ja serpentiiniä.

Suuri tilausmäärä yllätti yrittäjän positiivisesti. Pian Poikajärvi-Mustonen suunnitteli äitienpäivä mielessään myös ÄitiHässäkkä-paketin.

– Positiivista palautetta tuli paljon ja asiakkaat toivovat, että näitä paketteja voisi tilata myös poikkeustilan päätyttyä. Tarvetta tällaiselle muun muassa lapsiperheiden arkea helpottavalle palvelulle on, hän kertoo.

Uudet ÄitiHässäkkä paketit sisältävät tuotteita paikallisilta yrityksiltä ja tuovat koteihin hyvää mieltä.
Uudet ÄitiHässäkkä paketit sisältävät tuotteita paikallisilta yrityksiltä ja tuovat koteihin hyvää mieltä.

Paikalliset yhdessä

Hässäkän kanssa yhteistyössä on mukana lappilaista superfoodia valmistava Arctic Warriors, leivonta- ja juhlatarvike verkkokauppa Pieni Leivontapuoti, käsintehdyistä herkuista tunnettu Wild from Arctic ja Kukkakauppa Peikonlehti. Paikalliset yrittäjät eivät epäröineet lähteä mukaan, vaan olivat iloisia ja innoissaan ideasta.

– Nyt tarvitaan hyvää mieltä ja yhteistyötä. Myydään ja markkinoidaan yhdessä, se ei ole keneltäkään pois, Poikajärvi-Mustonen kannustaa.

Asiakas voi joko noutaa herkut tai pyytää niille toimitusta turvallisesti ilman ihmiskontaktia. Hässäkän herkkupaketit ovat myös hyvä keino muistaa ystäviä ja läheisiä, joita ei nyt pääse tapaamaan. Paketeilla on jo muistettu Rovaniemellä asuvia tuttuja Helsingistä asti. Yrittäjä kertoo, että ratkaisuja pakettien toimittamisesta myös lähikuntiin on jo päästy selvittämään.

– Perheenjäsenen muistaminen tällä tapaa tuo myös lohtua ikävään. Kannustan kysymään rohkeasti herkkujen toimittamisesta kotiovelle, ratkaisut pyritään aina keksimään, Poikajärvi-Mustonen sanoo.

Kotileipomo Hässäkän löytää Facebookista käyttäjänimellä Hässäkkä ja Instagramista @hassakka_homebakery.


Kirjoittaja on Rovaniemen Yrittäjien puheenjohtaja Johanna Niemelä. Kuva: Petri Teppo, Studio Artica
Kirjoittaja on Rovaniemen Yrittäjien puheenjohtaja Johanna Niemelä. Kuva: Petri Teppo, Studio Artica

Positiivisin mielin kohti tulevaa

Koronakriisissä jokainen päivä on uusi ja erilainen. Taistoa käydään ihmisten ja terveyden puolesta myös taloudessa, jonka korjaamiseen on tarjottu ennennäkemättömiä lääkkeitä. Elämä jatkuu, joten katseet on käännettävä eteenpäin taudista huolimatta. On erittäin tärkeää, että yritykset selviävät tästä kriisistä ja padottu kysyntä saadaan viriämään nopeasti.

Kriisin aiheuttamiin ongelmiin on turha keskittyä viikoittain, sillä asiaa on tarkasteltava kokonaisvaltaisemmin. On totta, että uusi ja tuntematon pelottaa tai ainakin epäilyttää, mutta on muistettava, että muutos on myös mahdollisuus. Tässä ajassa muutoksen pitäisi olla normaali olotila.

Aktiivisuutta vaaditaan kaikilta

Yrittäjät pyrkivät selviytymään kehittämällä liiketoimintaa, toimimalla saumattomassa yhteistyöllä ja luomalla kokonaan uusia palveluratkaisuja. Myös kuluttajan käyttäytymisellä on suuri merkitys. Vaikka kotona olemmekin, se ei estä meitä tukemasta paikallisia yrittäjiä.

Jokainen meistä voi olla talkoissa mukana tilaamalla verkkokaupasta kotimaisia ja paikallisia tuotteita, tilaamalla ruokaa lähiravintolasta ja hankkimalla lahjakortteja. Vetoan kaikkiin kuluttajiin kannustaen miettimään omaa ostokäyttäytymistä. Ohjaamalla ostoksia paikallisille yrittäjille, jokainen meistä turvaa alueen työpaikkojen säilymistä.

Otetaan kaikki tämä oppina tulevaan.

Johanna Niemelä

Puheenjohtaja

Rovaniemen Yrittäjät ry