Pääkirjoitus: Hy­vin­voin­ti­alue joutuu ha­ke­maan lai­nan­ot­to­val­tuuk­sia val­tiol­ta – se on pe­rus­tel­tu vaa­ti­mus

Kolumni: Hyvä elämä ei ole paikka vaan suunta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pää­mi­nis­te­ri Marin: Valtio ra­hoit­taa ener­gia­yh­tiöi­tä enim­mil­lään 10 mil­jar­din laina- ja ta­kaus­pa­ke­til­la

Helsinki

Valtioneuvosto esittää eduskunnalle 10 miljardin euron valtuutusta, jonka pohjalta valtio voi myöntää energiayhtiöille lainoja ja takauksia. Kyseessä on viimesijainen rahoitusvaihtoehto kaatumisvaarassa oleville yhtiöille, pääministeri korostaa.

Marinin mukaan paketilla hallitus pyrkii minimoimaan sähkön johdannaismarkkinoiden levottomuuden aiheuttamaa hintavaihtelua.

Energiayhtiöt ovat olleet vaikeuksissa erityisesti siksi, että energian kallistumisen vuoksi niiden vakuusvaatimukset ovat kasvaneet merkittävästi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan hallituksen esittämän paketin energiayhtiölle on tarkoitus olla viimekätinen keino yhtiöille, joilla ei ole enää muita rahoitusvaihtoehtoja.

Valtio voisi myöntää lainoja erittäin ankarin ehdoin yhtiöille, joiden merkitys Suomen sähkömarkkinoiden toiminnalle on suuri. Lainojen ja takausten myöntäminen olisi harkinnanvaraista.

Saarikon mukaan tarkoitus on varmistaa johdannaismarkkinoiden toiminta ja sähkön riittävyys Suomessa. Laina- ja takausohjelma olisi voimassa vuoden 2023 loppuun. Lainojen ja takauksien kestoaika olisi enintään kaksi vuotta.

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) korosti hallituksen tiedotustilaisuudessa, että kyse ei ole missään nimessä tuesta, vaan vakuudesta.