Pääkirjoitus: Veikkauksen ryhtiliike tietää laihempia aikoja pelimonopolin rahoilla eläville järjestöille

Hallitus pakottaa Veikkauksen vähentämään peliautomaattien määrää. Hallitus pakottaa Veikkauksen vähentämään peliautomaattien määrää.
Hallitus pakottaa Veikkauksen vähentämään peliautomaattien määrää.
Hallitus pakottaa Veikkauksen vähentämään peliautomaattien määrää.
Kuva: Vesa Joensuu

Monen peliriippuvaisen addiktio on alkanut kaupan aulaan sijoitetun peliautomaatin ääreltä. Ongelma on ollut tiedossa kauan, mutta vasta nyt siihen ollaan puuttumassa. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) on komentanut valtion omistaman Veikkaus Oy:n vähentämään peliautomaattiensa määrää 3 000:lla yhteensä noin 18 500 pelikoneeseen. Lisäksi niihin tulee pakollinen pelaajatunnistautuminen jo 2022 ja Veikkaus leikkaa markkinointibudjettiaan kolmanneksella eli noin 20 miljoonalla eurolla.

Hallitus uskoo, että kasvava peliongelma saadaan näillä toimenpiteillä kuriin. Toki se tiedostaa myös toimenpiteiden kääntöpuolen. Veikkaus on tulouttanut valtion budjettiin 1,1 miljardia pelieuroa vuosittain. Yli puolet on mennyt opetusministeriön kautta kulttuurille, tieteelle, taiteelle sekä urheilu- ja liikuntajärjestöille, valtaosa lopuista on ohjattu sosiaali- ja terveysministeriön kautta lapsi-, perhe- ja nuorisotyöhön. Nyt pottiin on tulossa reilu leikkaus jo ensi vuonna. Veikkaus on arvioinut tunnistautumispakon johtavan 100-150 miljoonan euron vuotuiseen tuottojen laskuun. Nyt päätettyjen toimien jälkeen summa on todennäköisesti selvästi suurempi. Vaikka valtio voi kompensoida osan vähenevistä veikkausvoittovaroista jakamatta jääneistä pelivaroista, puskuri on pian syöty. Se näkyy ennen pitkää pelivaroista nauttivien järjestöjen ja yhteisöjen rahavirrassa, jos ja kun valtio ei ohjaa niille rahaa muualta.