Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Tilaajille

Pää­kir­joi­tus: Thai­poi­mi­joi­den puut­tu­mi­nen on näytön paikka ko­ti­mai­sil­le mar­jas­ta­jil­le

Tulevan kesän marjasadosta ei ole vielä varmuutta, mutta se on jo lähes varmaa, ettei kotimainen marjateollisuus saa metsistä haluamaansa marjasaalista. Tämä ratkesi äsken, kun Thaimaan työministeriö ilmoitti estävänsä thaipoimijoiden tulon Suomeen ja myös Ruotsiin koronatilanteen takia.

Suomeen oli tulossa Thaimaasta noin 3 000 poimijaa, joiden jättämää aukkoa lienee mahdotonta paikata. Ulkomaiset poimijat ovat keränneet vuosittain yli 90 prosenttia alan yritysten tarvitsemista luonnonmarjoista ja valtaosan niistä ovat poimineet nimenomaan thaimaalaiset. Viime kesänä heitä tuli Suomeen noin 2 500.

Thaimaan yllättävä päätös on katastrofi marjayhtiöille, joilla on nyt kuukausi aikaa etsiä thaipoimijoiden korvaajat. Muussa tapauksessa yritykset jäävät ilman raaka-ainetta tai joutuvat ostamaan marjat ulkomailta. Tilanne tulee näkymään paitsi yritysten tuloksessa myös kotimaisen marjan hinnassa, mikä voi nousta ennätyskorkealle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.