Pää­kir­joi­tus: Suomi irti tur­pees­ta

Turpeen poltosta kannattaa luopua, kunhan siirtymäaikaa varataan tarpeeksi. Ydinvoiman merkitys korostuu, kun hiilestä ja turpeesta luovutaan.

Suomi haluaa olla edelläkävijä ilmaston lämpenemisen torjunnassa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus päätti, että kivihiilen poltto loppuu vuonna 2029. Esimerkiksi Rovaniemellä kivihiilen poltto on jo käytännössä päättynyt, mutta muutamassa etelän isossa kaupungissa hiilestä luopuminen tuottaa vaikeuksia.

Kivihiilipäätöksen jälkeen tikun nokkaan on nostettu turpeen poltto. Sekä kivihiilen että turpeen polttaminen vauhdittaa ilmaston lämpenemistä. Vesi- tuuli- ja ydinvoima ovat tässä suhteessa selvästi ympäristöystävällisempiä energiantuotantomuotoja.

Jos tavoitteeksi asetetaan nimenomaan ilmaston lämpenemisen torjunta, turpeen ja kivihiilen poltto kannattaa lopettaa. Turpeen polton ja turvetuotantoalueiden co2-päästöjen osuus on 15 prosenttia kokonaispäästöistä.

Kivihiileen verrattuna turpeen hyvä puoli on sen kotimaisuus. Turvetuotanto työllisti viime vuonna noin 2 300 henkilöä ja välillisesti noin 4 200 henkilöä.