Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Pääkirjoitus
Tilaajille

Pää­kir­joi­tus: Myös saa­me­lai­nen met­sä­no­mis­ta­ja kärsii

Ylä-Lapin metsäkiistoissa kritiikin kohde on ollut aiemmin Metsähallitus. Uusimmassa taistossa kärsijöinä ovat myös saamelaiset metsänomistajat.

Kiistat pohjoisimman Lapin maiden käytöstä pulpahtavat vuodesta toiseen pintaan, vaikka monenlaisia tapoja sovitella on vuosien saatossa luotu.

Eniten on ollut viime aikoina esillä Greenpeacen yhdessä Suophanterror-ryhmän kanssa aloittama kampanja, jossa on vastustettu Rovaniemeltä Kirkkoniemeen suunniteltua Jäämeren rataa. Kiistely Ylä-Lapin metsien käytöstä jatkuu myös, vaikka osapuolet solmivat pitkien neuvottelujen jälkeen vuonna 2010 metsäsovun.

Tähän asti metsäsodat ovat koskeneet vain valtion maiden käyttöä ja Metsähallituksen hakkuita. Yksityismetsiä on Inarissa ja Utsjoella hakattu ja uudistettu käytössä olevien metsänhoitosuositusten mukaisesti ilman, että näistä hakkuista on noussut kohu.

Nyt asetelma on muuttunut radikaalisti. Isot puunostajat ovat peruneet Ylä-Lapissa valmiita puukauppoja yksityisten metsänomistajien kanssa luonnonsuojelujärjestöjen toimien takia. Aloitettuja hakkuitakin on keskeytetty.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.