Pää­kir­joi­tus: Met­sän­omis­ta­jat ovat il­mas­ton­muu­tok­sen san­ka­rei­ta, joiden syyl­lis­tä­mi­sen on lo­put­ta­va

Simolainen Metsä-Marttilan yhteismetsä vuokraa hiilinieluja niille, jotka haluavat kantaa vastuunsa ilmaston lämpenemisestä. Sadalla eurolla saa kaksi hehtaaria kasvavaa metsää vuodeksi, minkä pitäisi riittää kattamaan keskivertosuomalaisen vuotuiset, suunnilleen kymmenen miljoonan tonnin hiilidioksidituotokset (LK 1.6.).

Vaikka yhteismetsä on asialla osittain vinoilumielessä, mistään vitsistä ei ole kyse. Metsä on maailman tärkein hiilinielu, jota ilman ihmisen aiheuttamaa maapallon lämpenemistä on mahdotonta torjua. Valtaosa suomalaisista sanoo olevansa valmis tekemään jopa henkilökohtaisia uhrauksia ilmaston lämpenemisen estämiseksi, mutta jättää uhraukset silti tekemättä. Liian moni meistä luottaa siihen, että päättäjät tekevät tarvittavat muutokset puolestamme. Tosin yllättävän paljon löytyy yhä niitäkin, joiden mielestä Suomen ja suomalaisten ei tarvitse tehdä mitään, koska tekemisillämme tai tekemättä jättämisillämme on olemattoman pieni merkitys maailman päästöjen vähentämisessä.