Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kotimaisella marjateollisuudella ei ole varaa menettää vieraspoimijoita

Kotimainen marjateollisuus on riippuvainen vierastyövoimasta. Kotimainen marjateollisuus on riippuvainen vierastyövoimasta.
Kotimainen marjateollisuus on riippuvainen vierastyövoimasta.
Kotimainen marjateollisuus on riippuvainen vierastyövoimasta.
Kuva: ANSSI JOKIRANTA

Mustikat alkavat olla kypsiä poimittavaksi pohjoisessakin, kunhan niitä vain löytyisi jostakin. Lapissa eletään heikointa marjakesää mies- tai jopa naismuistiin, mikä näkyy myös vieraspoimijoiden määrässä. Suomeen tuli tänä kesänä vajaat 2 500 marjanpoimijaa Thaimaasta ja muutamia satoja Ukrainasta (LK 13.8.), mikä on vähemmän kuin aikoihin. Lähes kaikki ahkeroivat nyt etelän metsissä, missä mustikkaa on paikoin kohtuullisesti. Lappiin heistä tuskin tulee moni myöhemminkään, sillä puolukkasadostakin povataan heikkoa.

Vaikka marjametsässä on hiljaisempaa, marjakäräjillä tapahtuu sitäkin enemmän. Vaasan hovioikeus työstää ennakkopäätöstä siitä, mitä alan pelisääntöjen rikkomisesta seuraa. Käräjäoikeus tuomitsi kaksi vuotta sitten keskisuomalaisen marjayrittäjän ehdolliseen vankeuteen ja 200 000 euron korvauksiin ihmiskaupasta. Oikeus katsoi, että mies oli pitänyt thaipoimijoita pakkotyön kaltaisissa oloissa ilman asiallista palkkaa. Syyttäjä vaatii nyt rangaistuksen koventamista ehdottomaksi vankeudeksi.